Skip to content

Doe-het-zelf
handige tips van de timmerman

  1. Als je geluid wilt inbouwen, kun je dit het beste doen als je een nieuw huis laat bouwen of wilt renoveren. Bij nieuwbouw moet je vanaf het begin rekening houden met je geluidssysteem.
  2. Bij appartementen geldt dat ook, maar daar worden vaak massieve muren gebruikt en dus kan het wat moeilijker en duurder uitvallen.
  3. Probeer zo vroeg mogelijk al rekening te houden met geluid – of je nu zelf aan de slag gaat of professionele hulp inschakelt.
  4. Voordat je gaten in de plafonds en muren gaat boren, moet je weten dat je een kabel kunt trekken van de geluidsbron tot aan de luidspreker. En zorg ervoor dat je geen balken of andere kabels raakt. Er bestaan natuurlijk kabelzoekers, maar het kan handiger zijn om een professional in te schakelen.
  5. Leg een extra loze leiding voor kabels als je nog niet precies weet waar je luidsprekers moeten komen. Dan kun je altijd nog alle kanten op.
  6. Met een lichte constructie, bijvoorbeeld wanden van gips of hout, kun je altijd een inbouwoplossing plaatsen. Maar als je een muur van stenen of beton hebt, heb je vaak een valse wand of verlaagd plafond nodig. En dat kost natuurlijk ruimte.
  7. De muren van oudere huizen hebben vaak een dikke laag stucwerk. Je kunt hier gaten boren en kabels trekken, maar stucwerk is erg poreus, dus let goed op.
  8. Als je je geluidsinstallatie wilt veranderen, bijvoorbeeld als je werkkamer ineens een kinderkamer wordt, dan kun je de gaten gemakkelijk dichtmaken of de luidsprekers laten zitten en nieuwe kopen.
  9. Er is in principe niets wat je als particulier niet mag doen, maar let goed op bij buitenmuren of plafonds. Daar zit vaak vochtisolatie en die moet intact blijven.
  10. Als je plafondluidsprekers wilt installeren in een plafond dat niet luchtdicht is, bijvoorbeeld van akoestische plafondtegels, adviseren we je om een gesloten backbox te gebruiken. Of je moet ervoor zorgen dat de lucht niet door het plafond heen kan door platen tussen de speaker en het plafond te monteren.

Gerelateerde artikelen