Skip to content
Doe-het-zelvers kunnen heel goed zelf geluid installeren in hun woning. Hieronder vind je een aantal tips waarmee je meteen aan de slag kunt.

Tegenwoordig zijn er heel veel kwaliteitsproducten die speciaal zijn ontworpen voor inbouwgeluid, en als je een beetje handig bent, kom je zelf een heel eind. De experts van HiFi Klubben hebben een paar tips verzameld die je kunt gebruiken als uitgangspunt.

Bereid
jezelf goed
voor en onderzoek je kamers

Het goede nieuws is dat je wettelijk gezien het meeste zelf mag doen, behalve dan de elektriciteit misschien. Laat alles wat met elektrische installaties te maken heeft over aan een professionele elektricien. Als je dat niet doet, kan het gevaarlijk zijn en je kunt zelfs juridisch aansprakelijk worden gesteld. Het is ook verstandig met een vakman te praten voordat je de eerste gaten gaat boren. Hoe eerder je hulp en advies inwint, hoe beter. Als het nodig is, kan HiFi Klubben ook direct overleggen met je vakman.

Inbouwgeluid met
multiroom

Inbouwgeluid met een multiroomsysteem is een geniale combinatie, waarmee je het hele huis kunt vullen met een wereld aan muziek. Zo krijg je een schitterend geluid en heel veel slimme mogelijkheden, zonder dat het gevolgen heeft voor je interieur.
Lees meer over Multiroom

Je moet van tevoren weten of je echt luidsprekers in de muren en plafonds kunt installeren. Als je plafond niet genoeg ruimte heeft en je wilt het niet verlagen, dan kun je plafondluidsprekers jammer genoeg wel vergeten. In plaats daarvan kun je kijken naar discrete oplossingen die je op het plafond kunt monteren.

Ga zorgvuldig te werk bij de montage. Het is heel belangrijk dat alles 100% luchtdicht is – sterker nog, dat is waarschijnlijk het allerbelangrijkste om goed geluid te krijgen. Er mogen geen openingen overblijven en de luidspreker en backbox moeten perfect op elkaar aansluiten. Als dat niet zo is, klinkt je bas als ‘pffff’ in plaats van ‘BOEM!’ – en daar zit je natuurlijk niet op te wachten.

Trek zoveel mogelijk loze
leidingen (kabelleidingen)

Als je een huis bouwt of renoveert, moet je altijd rekening houden met loze leidingen – die zijn heel belangrijk als je later geluid wilt installeren. Als je genoeg loze leidingen hebt aangelegd, ben je helemaal klaar voor de toekomst. Kijk ook of je alle leidingen kunt laten samenkomen op een centraal punt waar je versterker en alle techniek kunnen staan. Als je eenmaal begint, is het vaak niet eens zo duur.

HiFi Klubben adviseert buizen van 20 mm. En als je scherpe bochten in je buizen voorkomt, wordt het trekken van kabels veel eenvoudiger. Dus geen hoeken van 90 graden – dan is succes gegarandeerd.

De valse wand
een slimme oplossing

Met een valse wand krijg je een elegant inbouwsysteem, zonder dat je gaten in de muren hoeft te maken. Je lost er bovendien een aantal praktische problemen mee op; luidsprekers en kabels plaats je in een handomdraai en het ziet er bovendien heel elegant uit.
Meer informatie

Doe-het-zelf
Tips en trucks

Wanneer moet ik een
backbox
gebruiken?

Een backbox is een speciale ‘behuizing’ die je in het plafond of de muur achter je inbouwluidsprekers kunt plaatsen. Er zijn veel verhalen en misverstanden over wanneer en hoe je een backbox moet gebruiken. Hieronder leggen we het allemaal uit.
Meer informatie over de Backbox

Vochtisolatie

Vochtisolatie is een soort membraan (meestal een doek van kunststof) die ervoor zorgt dat de warme lucht in een gebouw niet ontsnapt naar de muren of het dak. Als de warme binnenlucht in contact komt met de koude lucht van buiten kan er namelijk condens en vocht ontstaan – en dus ook schimmel of bijvoorbeeld houtrot.

Moderne huizen zijn goed geïsoleerd en dus moet de vochtisolatie goed afsluiten, zeker bij nieuwbouw. De vochtisolatie zit meestal een stukje achter de isolatie, en daardoor kun je het vaak niet direct zien zitten. En als je per ongeluk toch een gat maakt in de isolatie als je een luidspreker aan het installeren bent, is het belangrijk dat je dit weer herstelt. Vochtschade is vaak een lastig probleem, en dus is het belangrijk dat je een vakman inschakelt als je twijfelt over wat je moet doen.

Kabels, kabels,
kabels

Ook al wordt draadloos geluid steeds populairder, een bekabelde verbinding is nog steeds de beste en stabielste oplossing – ook voor geluid. Als ze de juiste afmetingen hebben, kun je heel lange kabels gebruiken. En als je kabels kiest die speciaal gemaakt zijn voor inbouw, kun je ze heel gemakkelijk door de leidingen trekken. Deze kabels hebben namelijk een glad oppervlak en zijn wat stijver dan normale kabels.

Bij HiFi Klubben adviseren we meestal kabels met een dikte van 1,5 tot 2,5 vierkante millimeter. Als je kabels te dun zijn neemt de weerstand toe naarmate ze langer worden, en dan krijg je een dun geluid zonder bas. Als je exclusieve en geavanceerde luidsprekers kiest, dan heb je goede kabels nodig en moet je ze zo kort mogelijk houden. Dan krijg je het goede geluid waar je voor betaald hebt.

Goed wonen met een goed
netwerk

Het is handig als je alles, netwerkapparatuur, versterkers, switch en dergelijke, in één ruimte hebt staan. Maar als je de Wi-Fi-router in een techniekruimte aan de ene kant van je huis zet, kan het lastig zijn om goede dekking te krijgen in de kamers aan de andere kant van je huis. Daarom adviseren wij je om netwerkkabels vanuit de techniekruimte door te trekken naar de rest van je huis. Bijvoorbeeld naar de woonkamer, waar je graag een stabiele netwerkverbinding wilt om te streamen op je TV, je spelcomputer of muziekinstallatie.

Probeer in ieder geval om één netwerkkabel naar een centraal punt te leggen, waar je dan het toegangspunt voor je Wi-Fi maakt. Zo kan iedereen streamen zonder onderbrekingen, storingen of gedoe. En ‘last but not least’, let erop dat je overal genoeg stroom hebt – dus genoeg stopcontacten.

En als je nog vragen hebt, je bent altijd welkom bij HiFi Klubben – veel plezier met je project.

Audiomeubel
Slim en simpel

Een elegant audiomeubel is de ultieme oplossing als je je installatie en luidsprekers wilt wegwerken, maar geen zin hebt om alles te integreren in je muren en plafonds
Meer informatie

Maak nu een
gratis
afspraak

Wij willen je graag het allerbeste en meest persoonlijke advies geven. Maak nu een afspraak voor een gratis en vrijblijvend gesprek – dan ben je al een eind op weg naar een geweldig resultaat. En als je nog vragen hebt, kun je ook altijd terecht bij een van onze winkels.