Skip to content

Doe-het-zelf
handige tips van de elektricien

 1. Als particulier mag je luidsprekerkabels trekken, verlengsnoeren en stekkers maken, en bestaande stopcontacten en schakelaars vervangen. De rest moet je laten doen door een erkende installateur.
 2. Het maakt veel verschil of je met een renovatie bezig bent of een nieuw huis laat bouwen. Zo zijn plafondluidsprekers in een bestaand huis altijd een uitdaging, omdat je niet weet wat je tegenkomt als je een gat boort.
 3. Denk eraan dat je bij nieuwbouw een netwerkkabel trekt naar plekken waar je beeld en geluid wilt hebben. Dat is sneller en stabieler dan een draadloos netwerk, en streaming stelt steeds hogere eisen aan ons netwerk.
 4. Soms kun je geen plafondluidsprekers plaatsen omdat er net een balk zit. Overleg als het kan met iemand die kan zien waar de balken liggen. In oudere huizen kun je ze vaak zien. Kijk onder het afdak, en als je toegang hebt tot de zolder, kun je de balken daar ook vaak zien.
 5. Je kunt een kabelzoeker kopen, maar die zijn niet zo betrouwbaar. Controleer de zoeker eventueel bij een stopcontact en kijk of je de leidingen kunt volgen.
 6. Als je kabels moet trekken, is het slim om een elektriciteitsleiding (loze leiding) via het plafond te laten lopen, en dan naar beneden te voeren tot waar de versterker komt te staan.
 7. Een versterker kan in heel veel gevallen ook op zolder staan. Je kunt een kast gebruiken die van de vloer tot aan het plafond loopt om de kabels weg te werken.
 8. Of gebruik een kabelgoot. Er zijn bijvoorbeeld kabelgoten die bij een plint passen, zodat je kabels mooi wegvallen. Je kunt ook een hele dunne kabel gebruiken die je mee schildert in de kleur van de muur. Let wel op dat je – vanwege de weerstand – dunne kabels niet over te lange afstanden trekt.
 9. Plafondluidsprekers in appartementen zijn vaak ook een uitdaging. Je moet dan rekening houden met geluidsoverlast en brandgevaar. Overleg eerst met de brandweer en/of een aannemer.
 10. Probeer ook om niet te boren in oude plafonds met klassiek stucwerk; het plafond kan dan kapotgaan. In zo’n geval is het verstandiger om het plafond te verlagen.
 11. En vergeet niet om gaten in de isolatie te repareren.
 12. De overgang van de backbox naar de onderkant van het plafond moet 100% luchtdicht zijn. Bij akoestische plafondtegels kun je het beste voegen met acrylkit of je kunt ze dichten met isolatietape.

Gerelateerde artikelen