Skip to content

Nerdalert!

800-serie en Nautilus-technologie

Een van de dingen waar Bowers & Wilkins vooral bekend om is, naast het feit dat ze het geluid verzorgen in de Abbey Road Studio’s in Londen, is hun legendarische Nautilus-tweeter. Voor de toevallige voorbijganger lijkt het een beetje op een microfoon die boven op de luidspreker ligt, en sommige mensen zullen het misschien een beetje vreemd vinden. Maar één ding is zeker: het klinkt echt heel goed!

Maar waarom hebben ze eigenlijk gekozen voor deze merkwaardige constructie? Waarom is dit zo’n bepalend element bij Bowers & Wilkins dat ze deze technologie in een vereenvoudigde versie zelfs gebruiken voor hun inbouwluidsprekers? Bowers & Wilkins legt het heel goed uit:

‘We want to hear a speaker driver, not its side-effects.’

En dat is precies wat Nautilus doet. De tweeter zit in een ruimte waar hij totaal geen last heeft van interferenties van de bas- en middenspeakers, die meestal rond de tweeter vliegen en voor turbulentie zorgen die de mooie klanken uit de tweeter beïnvloeden. En door de specifieke vormgeving van de Nautilus-buis heeft de tweeter niet eens last van zijn eigen energie en de geluiden die de tweeter in je oor produceert, omdat alle geluiden aan de achterkant van de tweeter in de buis verdwijnen en daarna wegsterven.

Het resultaat? Een tweeter die vrij en vloeiend zijn werk kan doen, en met een zijdezacht en gedetailleerd geluid dat past in een echte geluidsstudio.

Natuurlijk is deze technologie minder effectief in een inbouwoplossing en daarom hebben ze gekozen voor een eenvoudigere versie met een ‘diffuser’ in plaats van een ‘tube’. Je moet eigenlijk echt de grote vloermodellen van de 800-serie horen om te merken wat deze unieke Nautilus-technologie met je geluid doet. Maar bij HiFi Klubben vinden we het echt supergaaf dat Bowers & Wilkins deze extreem geavanceerde technologie gebruikt en combineert met hun jarenlange ervaring om de geluidskwaliteit van al hun producten te verbeteren. Zelfs in een relatief eenvoudig product als een inbouwluidspreker, die vooral gebruikt wordt voor achtergrondmuziek. Dat is echte passie voor goed geluid – en dat zorgt voor een realistisch geluid, en kippenvel!

Wij zijn gek op de inbouwluidsprekers van Bowers & Wilkins vanwege alle geniale details, het volle, warme basgeluid en de extreem nauwkeurige tweeter.