Skip to content

Dolby Atmos – prachtig surroundgeluid
voor films en games op de TV

Met het surroundgeluid van Dolby Atmos krijgen films en games een extra dimensie. Dat kun jij nu ook krijgen – zelfs met alleen een TV. Want je hebt tegenwoordig geen grote installatie en massa’s luidsprekers nodig voor geluid in drie dimensies.

Dolby Atmos – geef je TV-geluid een extra dimensie

Je hebt Dolby Atmos vast wel eens in de bioscoop gehoord, als vliegtuigen en ruimteschepen boven je hoofd vliegen en je automatisch een beetje bukt om te voorkomen dat ze tegen je aan vliegen. Dolby Atmos is ooit ontwikkeld voor de beste bioscopen ter wereld en het is dus eigenlijk al heel bijzonder dat je het tegenwoordig gewoon thuis in je woonkamer kunt krijgen.

Het nieuwe en revolutionaire van Dolby Atmos is dat plafondluidsprekers een nieuwe dimensie toevoegen aan het geluid. Hierdoor kan er een extreem levendig en driedimensionaal geluidsbeeld gecreëerd worden, zoals in de kaskraker ‘Gravity’.

En als je een nieuwere spelcomputer hebt, zoals een PlayStation 5 of Xbox Series X, dan moet je Dolby Atmos echt een keer proberen. Je zit dan midden in de actie en je haalt veel meer uit je games, of je nu houdt van fantasy, Formule 1 of shoot-em-ups. Zo krijgen zelfs de beste gaming-headsets het nakijken!

Veel films en games om tussen te kiezen

Veel computerspellen en nieuwere films – bijvoorbeeld op blu-ray of streamingservices, zoals Netflix, Apple TV, Disney enz. – hebben al een apart audiospoor voor Dolby Atmos, en het worden er elke dag meer. Er is dus materiaal genoeg, en met een slimme TV in de woonkamer ben je helemaal klaar voor het schitterende geluid van Dolby Atmos.

Dolby Atmos – echt bioscoopgeluid, gewoon in je woonkamer

Ook al zijn er de afgelopen jaren een aantal slimme soundbars met Dolby Atmos op de markt gekomen (hieronder kun je daar meer over lezen), er gaat niets boven het origineel. In een echte Dolby Atmos-home-cinema heb je luidsprekers voor je, achter je en in het plafond. Hierdoor krijgen je films, TV en games een extra dimensie, en je kunt zo’n installatie ook heel goed gebruiken om muziek te draaien. Een goed concert met echt surroundgeluid, daar krijg je kippenvel van – elke keer weer.

Als je receiver Dolby Atmos ondersteunt, kun je kiezen of je een traditionele surround-home-cinema wilt met twee zijluidsprekers (7.1) of dat je de zijluidsprekers inruilt voor plafondluidsprekers, voor een echte Atmos-ervaring (5.1.2). De grens voor het meest uitgebreide Atmos-thuissysteem ligt meestal bij 7.2.4 kanalen (twee voorluidsprekers, één middenluidspreker, twee zijluidsprekers, twee achterluidsprekers, twee subwoofers en vier plafondluidsprekers). Met zo veel kanalen heb je wel een krachtige receiver nodig, maar het kan. En Atmos hoeft niet duurder of ingewikkelder te zijn dan een normale home-cinema.

De meeste nieuwe receivers hebben geïntegreerde setup-guides die je stap voor stap helpen om alles perfect in te stellen. Surround is dus niet alleen beter en geavanceerder dan ooit, het is ook gemakkelijker dan ooit! Fijn toch?

Wat doe je met plafondluidsprekers?

Het grootste obstakel voor Dolby Atmos is de montage van de plafondluidsprekers, bijvoorbeeld als je een betonnen plafond hebt of in een appartement woont. Als je een verlaagd plafond hebt, is het simpel, maar er zijn ook speciale luidsprekers die ontworpen zijn om boven op je voorluidsprekers te staan en het geluid van de Atmos-kanalen weer te geven. Dat werkt zelfs behoorlijk goed en voorkomt een hoop gedoe.

NAD T778 Home-cinema-receiver
Home-cinema-receiver
€ 3.199,00 / stuk(s)

TV en soundbar – supersimpele Dolby Atmos

Voor een echt bioscoopgeluid heb je gewoon een echte surround-home-cinema nodig. Maar je komt al een heel eind met een goede TV en een soundbar met Atmos-ondersteuning.

Soundbars met Dolby Atmos ‘begrijpen’ het Atmos-audiosignaal en verdelen het geluid over de geïntegreerde luidsprekers in de soundbar. Een klein deel van het geluid wordt digitaal gemanipuleerd en via de wand en het plafond gestuurd, waardoor een 3D-effect ontstaat. Technisch gezien is het nogal een ingewikkeld verhaal, maar daar hoef jij je gelukkig niet druk om te maken. Dat hebben de mannen in witte jassen al voor je gedaan.

Met een goede Atmos-soundbar lijkt het alsof het geluid uit alle richtingen komt – ook van boven – ook al heb je maar één luidspreker onder de TV. Dat is best een prestatie en het maakt het veel leuker om films te kijken en te gamen op de TV. Je hebt geen installatie of luidsprekers nodig en stuurt alles aan met de afstandsbediening van de TV, heel eenvoudig! Als je van films, games en surroundgeluid houdt, maar geen zin hebt in een aparte installatie met kabels en luidsprekers, dan is dit een prima oplossing.

Maar hoewel een Atmos-soundbar behoorlijk goed kan klinken, heeft hij natuurlijk ook zijn beperkingen. Je krijgt niet dezelfde fysieke en nauwkeurige weergave als bij echt 3D-geluid met een echte Atmos-installatie. En als je voornamelijk naar muziek luistert, is een goede stereo-installatie met een paar actieve luidsprekers misschien een beter idee. Dan krijg je een heel natuurlijke weergave en je hebt nog steeds heel goed TV-geluid met eenvoudige bediening.

Sonos Arc Soundbar
Sonos Arc
Soundbar
€ 999,00 / stuk(s)

Auro 3D en DTS:X – schitterend surround, maar dan anders

We moeten ook nog even vermelden dat Dolby Atmos niet het enige surroundformaat is met een hoogtedimensie. Sommige geavanceerde surroundproducten zijn voorzien van concurrerende systemen zoals Auro-3D en DTS:X.

Als je echt ‘all-in’ wilt gaan, een DTS:X-systeem kan tot wel 32 kanalen aansturen in een IMAX Enhanced-systeem, wat hetzelfde is als in de beste bioscopen. De zwaarste surroundreceivers van Denon ondersteunen deze audiosystemen, zodat je fantasie (en je portemonnee) eigenlijk je enige beperking zijn.

Meer weten over surround?

Zoals je ziet, er zijn genoeg mogelijkheden om een schitterend 3D-surroundgeluid te krijgen, of je nu kiest voor Dolby Atmos of iets anders. Bij ons vind je ook een heleboel goede videoprojectors, voor als je echt een serieuze home-cinema wilt bouwen. Je bent altijd welkom bij HiFi Klubben om ons meer te vertellen over wat je hebt en wat je wilt. Dan vinden we gegarandeerd de beste oplossing voor jouw situatie.