Skip to content
Wil je 100% perfect bioscoopgeluid in je woonkamer? Dan gaat er niets boven een echte home-cinema met Dolby Atmos. Dit geluid is zo levensecht dat het lijkt alsof je midden in de actie op je beeldscherm of projector zit.

Dolby Atmos
wat is dat?

Dolby Atmos is een geavanceerd audioformaat dat je surroundsysteem een hoogtedimensie geeft, waardoor het geluid niet meer alleen van voren, achteren en (eventueel) van de zijkant komt. Je krijgt dus een schitterend 3D-geluid en het voelt alsof je midden in de actie zit. Films, TV en games krijgen letterlijk een extra dimensie, en je kunt zo’n installatie ook heel goed gebruiken om muziek te draaien. Een goed concert met echt Atmos-surroundgeluid, daar krijg je kippenvel van – elke keer weer.

Vroeger kon je Dolby Atmos alleen in grote bioscopen horen, maar de techniek ontwikkelt zich zo snel dat de meeste surroundreceivers tegenwoordig geïntegreerde Dolby Atmos hebben. En dus kun je heel gemakkelijk een echt, authentiek en overtuigend bioscoopgeluid krijgen – gewoon in je eigen woonkamer.

Dolby Atmos in elke woonkamer.

Met Dolby Atmos krijg je een schitterend bioscoopgeluid, zonder dat je gaten in het plafond hoeft te boren. In echte bioscopen en serieuze home-cinema’s worden speciale Atmos-luidsprekers in het plafond gemonteerd om het perfecte 3D-geluid te krijgen, maar dat hoeft niet per se. En je hoeft ook geen technische opleiding te hebben om alles aan de praat te krijgen. De meeste nieuwe receivers hebben geïntegreerde setup-guides die je stap voor stap helpen om alles perfect in te stellen. Surround is dus niet alleen beter en geavanceerder dan ooit, het is ook gemakkelijker dan ooit! Fijn, toch?

Wat heb ik nodig voor
Dolby Atmos?

Dolby Atmos is een soort uitbreiding op een traditioneel home-cinemasysteem. Om er gebruik van te maken, heb je minstens twee extra hoogtekanalen nodig – bovenop je gebruikelijke 5.1-kanaals installatie. Dus:

  • 2 hoogteluidsprekers (voor Atmos)
  • 2 voorluidsprekers
  • 1 middenluidspreker
  • 2 achterluidsprekers
  • 1 subwoofer

Om zo’n 5.1.2-systeem tot leven te brengen, heb je een surroundreceiver met minstens 7 kanalen nodig – en met Atmos-ondersteuning. Maar die zijn er tegenwoordig genoeg, ook voor een betaalbare prijs.

En als je nog een stapje verder wilt gaan, kun je voor een geavanceerdere receiver kiezen. Met 9 kanalen kun je kiezen of je ook 2 zijkanalen wilt (7.1.2) of je 5.1-systeem wilt uitbreiden met 4 Atmos-hoogtekanalen (5.1.4). De grootste receivers hebben wel 15 kanalen. Dan kun je echt alle kanten op! Je fantasie en portemonnee zijn de enige beperking.

Je hoeft je Atmos-systeem niet helemaal in één keer te kopen als je budget beperkt is. Je kunt bijvoorbeeld ook beginnen met een goede Atmos-receiver en een paar goede voorluidsprekers, en deze set-up geleidelijk uitbreiden. Dan voeg je later een middenluidspreker en subwoofer toe. En om het helemaal af te maken, sluit je de achterluidsprekers en Atmos-hoogteluidsprekers aan. Zo wordt het allemaal een stuk betaalbaarder en krijg je uiteindelijk een systeem waar je helemaal tevreden mee bent.

Je hoeft geen gaten in het plafond te boren voor Dolby Atmos.

Welke luidsprekers
heb ik nodig voor Dolby Atmos?

Je hebt natuurlijk extra luidsprekers nodig voor de Atmos-kanalen, en die kun je zelf kiezen. Als je perfect geluid uit de Atmos-luidsprekers wilt, is de meest elegante oplossing om te kiezen voor inbouwluidsprekers en die in het plafond te monteren. Maar als je geen gaten in het plafond kunt of wilt maken, zijn er ook platte en compacte luidsprekers die je met een speciaal ophangsysteem aan het plafond kunt hangen.

En als je helemaal niets aan het plafond wilt monteren, kun je kiezen voor luidsprekers met een gekantelde voorkant. Die zijn ontworpen om direct onder het plafond aan de muur te hangen en het geluid naar jouw luisterpositie te sturen. Je kunt ze aan de voor- of achterkant hangen en vaak is dit een prima alternatief. Nog gemakkelijker wordt het met zogenoemde ‘Atmos enabled’-luidsprekers die je op je voorluidsprekers zet. Deze luidsprekers sturen het geluid richting het plafond, waarna het naar beneden in jouw richting wordt gekaatst, net als bij sommige Atmos-soundbars.

Hoe kom ik aan
Dolby Atmos-geluid?

Om Dolby Atmos in je woonkamer te krijgen, heb je wel een paar dingen nodig. Je installatie heeft namelijk een Atmos-signaal nodig, en dat kan op verschillende manieren. Netflix, HBO, Disney+ en de andere video-streamingservices hebben al veel titels met Atmos-surroundgeluid, maar je hebt een Premium/4K-abonnement nodig om hiervan te profiteren (als je kunt kiezen).

En je Atmos-geluid wordt nog beter als je films of blu-ray koopt of je speler aansluit op de TV. Blu-ray heeft absoluut het beste en meest gedetailleerde surroundspoor, en dat is ook een van de redenen dat echte hardcore filmfreaks hun films nog steeds in dit formaat kopen. Maar met een goed streamingabonnement kom je ook een heel eind. Veel nieuwere games voor Xbox en PC hebben ook een Dolby Atmos-spoor, zodat je helemaal kunt opgaan in het spel – met schitterend geluid om je heen.

En ten slotte heb je een TV nodig met een HDMI-ingang die de zogenoemde eARC-functie ondersteunt. Als je TV al een paar jaar oud is, heeft hij misschien alleen ARC (Audio Return Channel) en dan kun je het Atmos-geluid van de TV niet doorsturen naar je soundbar. Je kunt dan nog steeds 5.1-surroundgeluid krijgen, maar voor Atmos heb je echt eARC nodig – gelukkig hebben de meeste nieuwe TV’s dat wel.

Kom maar eens langs bij HiFi Klubben. Wij laten je graag zien wat er allemaal mogelijk is. Vaak is het eenvoudiger en goedkoper dan je denkt!