Skip to content

Zo vind je de weg in de TV-jungle

Of helemaal daas van opdringerige verkopers en schreeuwerige advertenties?

Word jij ook zo moe van al die specificaties? Of helemaal daas van opdringerige verkopers en schreeuwerige advertenties? Krijg je hoofdpijn van het beeld van je TV? Dan kun je rekenen op Hi-Fi Klubben!

Moderne flatscreens zijn groter, mooier, beter en goedkoper dan ooit. De ontwikkelingen gaan echter zo snel dat zelfs specialisten het amper bij kunnen houden. Dit artikel helpt je om het kaf van het koren te scheiden, en we prikken allerlei fabeltjes door die de keuze van een nieuwe TV onnodig moeilijk maken.

 

Onthoud wat belangrijk is, vergeet de rest

Als je nog lang en gelukkig met je TV wilt leven, hoef je maar op vier dingen te letten:

  • goed beeld
  • goed geluid
  • de benodigde features en aansluitingen
  • welke TV-zenders je wilt hebben 

Helaas is dit te kort door de bocht voor TV-fabrikanten die je hun allernieuwste producten willen verkopen. Zij hebben het liever over de nieuwste technieken, die er op papier heel fascinerend uitzien, maar in feite niets meer dan gebakken lucht zijn. Onthoud wat belangrijk is, dan kom je al een heel eind!

 

Grootte en vorm zijn belangrijk

Met de uitstekende digitale beeldkwaliteit van tegenwoordig hoef je niet meer vlak voor je TV te zitten. De belangrijkste regel is: hoe groter, hoe beter! De techniek kan het makkelijk aan en een grote TV geeft nu eenmaal een veel intensere beeldbeleving dan een kleine. 55 inch is tegenwoordig heel normaal, en steeds meer mensen kiezen zelfs voor een TV van 65 inch of groter. 

En of je nu kiest voor een platte, of een nieuwe, gebogen TV, dat is echt een kwestie van smaak. Let er wel op dat de topmodellen van Samsung alleen gemaakt worden met een gebogen ontwerp. Als je dat niet mooi vindt, moet je op zoek naar iets anders. 

Laat je niet gek maken door de specificaties, maar gebruik je ogen en gezond verstand als je een TV kiest. Dan zit je altijd goed.

LED – plat ontwerp en laag energieverbruik

Veruit de meeste moderne flatscreens maken gebruik van zogenoemde LED-technologie. LED-schermen werken met zogeheten vloeibare kristallen die licht doorlaten dan wel tegenhouden, in combinatie met een inventief systeem van microscopische kleurfilters. Het licht zelf komt uit lichtdiodes (LED). Hierdoor zijn LED-TV’s vaak veel platter en hebben ze een lager energieverbruik dan LCD- en plasmaschermen. 

Een LED-TV is een eenvoudige oplossing met een uitstekende beeldkwaliteit waar je onder alle lichtomstandigheden en met alle beeldbronnen van kunt genieten. Het nadeel is dat deze toestellen geen echt zwart kunnen weergeven. Ook zul je merken dat de achtergrondverlichting doorschijnt in de donkere delen van het beeld, met name langs de rand van het beeldscherm (bleeding).

 

Ultra HD en HDR – schitterende ultrahoge-resolutiebeelden

UltraHD, ook wel UHD of 4K genoemd, is het nieuwe hoogtepunt op het gebied van HD. De resolutie van UHD is wel vier keer beter dan die van Full HD-schermen. Als je het vergelijkt met de megapixels van je fotocamera, staat Full HD gelijk aan 2 megapixels, terwijl UHD 8 megapixels is. En voor de volledigheid: HDTV-kanalen hebben een resolutie van slechts één megapixel.

Dankzij de ultrahoge pixeldichtheid en de uitstekende upscaling van deze TV’s hoef je dus nooit meer te dicht op je TV te zitten, en hebt nooit meer last van ‘vierkante ogen’. Met UHD kun je zonder probleem de grootste TV kopen die je kunt betalen, en waar je plaats voor hebt!

HDR – High Dynamic Range – is een revolutionaire nieuwe technologie die de dynamiek en het kleurbereik van UHD-TV’s enorm verbetert. Je ziet HDR al op een aantal nieuwe UHD-blu-rays en streamingservices zoals bijv. Netflix.

HDR geeft een veel realistischer beeld, met helderder wit en dieper zwart, en een prachtige detaillering, helderheid en contrastweergave over het volledige scherm. Probeer het maar eens met een nachtelijke scène in een grote stad, of een zonsondergang met HDR-kwaliteit – je zult je ogen niet geloven!

 

OLED – de TV van de toekomst?

Na jarenlang wachten zijn de eerste OLED-TV’s nu verkrijgbaar. Bij een OLED-scherm geven de individuele pixels zelf licht, net als bij de inmiddels verouderde plasmaschermen. Dit geeft je de voordelen van LED en plasma in combinatie: een superplat ontwerp, laag energieverbruik, perfecte zwartweergave, supersnelle responstijd en geen risico op inbranding. 

OLED zou wel eens de TV van de toekomst kunnen worden. De prijzen zijn inmiddels langzaam aan het dalen, zodat deze technologie ook betaalbaar wordt voor gewone mensen. Toch is het aanbod nog redelijk beperkt en zijn er een aantal onzekerheden, bijvoorbeeld over de levensduur van het OLED-paneel. Met andere woorden, OLED is een veelbelovende technologie, maar het duurt nog wel even voordat iedereen ermee wegloopt.

 

Antenne, kabel, satelliet of breedband?

Het beeld op de TV moet natuurlijk ergens vandaan komen. In dit digitale tijdperk heb je keuze uit vier mogelijkheden:

  • antenne (DVB-T)
  • kabel-TV (DVB-C)
  • satelliet/parabool (DVB-S)
  • breedband/glasvezelnet 

Met antenne- en kabel-TV – en soms zelfs bij satelliet/parabool – kun je de TV-tuner en bijpassende kaartlezer in je TV laten monteren, zodat je geen aparte tuner en afstandsbediening meer nodig hebt. Voor dagelijks gebruik is dit erg handig. Voor breedband/glasvezelnet heb je altijd een aparte ontvanger nodig.

Loop binnen bij Hi-Fi Klubben als je vragen hebt of specifieke accessoires voor je TV zoekt. Wij hebben voor elke wens een oplossing.

 

Extra TV kan duur zijn

Als je meer dan één TV in huis hebt, moet je goed nadenken welke TV-provider je kiest. Met DVB-T en DVB-C kun je zonder probleem het signaal over meerdere TV’s verdelen, maar bij sommige providers en pakketten zijn hier extra kosten aan verbonden. Je kunt bijvoorbeeld een extra decoderkaart en decoder nodig hebben. 

Voor satelliet- en breedband-TV heb je meestal voor iedere TV een aparte ontvanger nodig. Sommige providers geven een aantal extra decoderkaarten bij hun abonnement, terwijl je deze bij andere providers moet kopen. Als je thuis drie of vier TV’s hebt staan – wat steeds normaler wordt – kan dat behoorlijk in de papieren lopen. Vraag daarom ALTIJD om advies!

 

Wij kunnen de toekomst niet voorspellen

We zeggen het nog maar eens: niemand kan de toekomst voorspellen! De moderne ontwikkelingen gaan zo snel dat er altijd een nieuwe, veelbelovende TV-technologie of signaalstandaard op de loer ligt.

De ontwikkelingen staan niet stil en zullen zelfs de meest futuristische TV inhalen.

Maar dit wil gelukkig niet zeggen dat je TV over een half jaar al verouderd is. Houd er in elk geval rekening mee dat je over een tijd waarschijnlijk een aparte ontvanger of iets dergelijks nodig hebt, zeker als je steeds van de allernieuwste techniek wilt genieten. Zo is het nu eenmaal, en daar kunnen we maar beter aan wennen. 

Niemand kan de toekomst voorspellen! Welke TV je ook kiest, vroeg of laat heb je waarschijnlijk een extra ontvanger of iets dergelijks nodig. 

Theoretische specificaties en gebakken lucht

De gemiddelde consument laat zich gemakkelijk overdonderen door TV-fabrikanten en hun praatjes over responstijd, contrast, 100/200/600/800 Hz, of wat ze nu weer hebben bedacht. Maar eigenlijk zegt dit helemaal niets. Zelfs op de goedkoopste en slechtste flatscreen staan de beste theoretische specificaties, en fabrikanten meten alles op hun eigen manier, zodat je de gegevens niet met elkaar kunt vergelijken. 

Een absurd voorbeeld hiervan is het zogenoemde Clear Motion Rate (CMR). Om dit te bepalen, kijkt een fabrikant naar zijn TV en zegt: dit beeld is zo goed dat het overeenkomt met een 600 Hz-TV, als wij er een zouden kunnen maken. En dan zet hij bij de specificaties een CMR van 600 Hz. Deze toch al twijfelachtige ‘meting’ wordt aangevuld met een nog twijfelachtiger, subjectief oordeel. Bij Hi-Fi Klubben laten we ons niet gek maken door deze cijfers, en we raden jou aan om dat ook niet te doen.

 

Gebruik je ogen en gezond verstand

Laat je niet gek maken door de specificaties, maar gebruik je ogen als je een TV kiest. Bekijk dezelfde film of dezelfde uitzending op verschillende modellen en vergelijk de bewegingen, de lichte en donkere kleuren op het scherm, de kleurintensiteit enzovoort. Dit zegt veel meer over de kwaliteit dan de technische gegevens, zeker als je er ook gewoon TV mee wilt kijken. De hoge-resolutiedemo of animatiefilm die vaak opzichtig in de winkel wordt vertoond, ziet er altijd goed uit – zelfs op de slechtste TV – en is daarom een populaire verkooptruc. 

Als je een TV hebt gevonden met goed beeld, moet je kijken of hij de juiste aansluitingen heeft en of hij geschikt is voor het TV-signaal bij jou thuis. Let ook op de ingebouwde digitale tuner (zie hierboven); je moet er namelijk ook je huidige en toekomstige beeldapparatuur (Blu-ray/spelconsole enz.) op aan kunnen sluiten. En kijk ook of de TV alle Smart-functies heeft die je nodig hebt. 

Als je een kwaliteits-TV met goed beeld en de juiste aansluitingen hebt gevonden, zit je eigenlijk altijd goed, en kun je nog jarenlang van je aanschaf genieten – ook al heb je in de toekomst misschien een externe box of zo nodig.

 

Kalibratie – een goedkope oplossing voor perfect beeld

De fabrieksinstellingen van vrijwel alle flatscreens zijn bedoeld om indruk te maken in de winkel, en niet voor een correcte en prettige beeldweergave thuis. Neem daarom de tijd om je TV goed af te stellen. Hi-Fi Klubben heeft een kalibratiedisk ontwikkeld die je stap voor stap op weg helpt naar perfect beeld. Kom eens langs bij Hi-Fi Klubben en haal hem op. En dan kunnen wij je meteen helpen met al je TV-vragen en de allernieuwste functies laten zien.

 

Smart TV – grenzeloos entertainment voor het hele gezin

Smart TV is de verzamelnaam voor alle functies van je TV die gebruikmaken van internet, Wi-Fi of USB. Je kunt bijvoorbeeld de foto’s en video’s op je computer streamen, of gebruikmaken van de geïntegreerde apps (YouTube, Skype enz.). Veel TV’s kunnen direct communiceren met je smartphone of tablet, waardoor je kunt kiezen uit nog meer functies. 

De belangrijkste ontwikkeling na Smart TV is ongetwijfeld Netflix en alle andere videostreaming-services zoals HBO, YouPlay, ViaPlay enz. Als je een abonnement neemt op een van deze services krijg je iedere maand toegang tot een eindeloze hoeveelheid films en series met uitstekende beeldkwaliteit. In principe hoef je dus nooit meer een DVD of Blu-ray te kopen – je streamt gewoon alles van internet. Een nieuwe TV-ervaring voor het hele gezin! 

De meeste Smart TV’s zijn tegenwoordig voorzien van Netflix, maar de gebruikersinterfaces, apps en functies van de verschillende fabrikanten kunnen behoorlijk uiteenlopen. Als je een bepaalde Smart-functie absoluut wilt hebben, moet je je dus goed laten informeren voordat je iets koopt. Of vraag Hi-Fi Klubben om hulp – we helpen je graag.

 

USB-opnames en timeshift – TV kijken wanneer het jou uitkomt

De meeste flatscreens hebben een heel handige functie die helaas vaak over het hoofd wordt gezien, namelijk de timeshift- en opnamefunctie. Met een eenvoudige harde schijf met USB kun je je favoriete programma’s opnemen, maar ook de TV pauzeren en vooruit- en terugspoelen. 

Op deze manier kun je in alle vrijheid van je TV genieten. Je hoeft bijvoorbeeld nooit meer een doelpunt in een voetbalwedstrijd te missen, of je kinderen snel in bed te stoppen omdat de avondfilm zo begint. Sommige modellen hebben twee tuners, wat natuurlijk helemaal handig is!

 

Vergeet het geluid niet!

Moderne, superdunne flatscreens hebben geen ruimte voor goede luidsprekers en geven daarom vaak een dun, blikkerig geluid, ondanks de veelbelovende stickers met ‘Super Surround’ of ‘Mega Bass’. Als je alleen de ingebouwde luidsprekers van je TV gebruikt, mis je de helft van de belevenis. 

Gelukkig zijn er genoeg mogelijkheden om het geluid van je TV net zo mooi te krijgen als het beeld. Lees meer hierover of kom langs bij Hi-Fi Klubben en ervaar het verschil. We vinden altijd een oplossing die bij je past!

DALI Rubicon LCR + Sub M-10 D 5.1 Luidspreker set

DALI Rubicon LCR + Sub M-10 D 5.1 Luidspreker set

5.1 surround luidspreker systeem uit de DALI Rubicon serie voor de serieuze home-cinema. Compleet met subwoofer. Verkrijgbaar in diverse kleuren. Details

€ 6.894,00 /set

DALI ZENSOR PICO 5.1 Luidspreker set

DALI ZENSOR PICO 5.1 Luidspreker set

De ZENSOR PICO is echte hifi-kwaliteit in een vriendelijk ogende behuizing, incl 9" subwoofer voor een solide basis. Overtuigende geluidskwaliteit in een compact formaat. Details

€ 1.114,00 /set

Bowers & Wilkins MT-60D Luidspreker set

Bowers & Wilkins MT-60D Luidspreker set

Hoogwaardig 5.1 luidspreker systeem van Bowers en Wilkins. Bestaat uit vijf M-1 luidsprekers en de krachtige PV1D subwoofer. Leverbaar in zwart en wit. Details

€ 2.724,00 /set

Bowers & Wilkins 683 S2 + 685 S2 + HTM61 S2 + ASW610 5.1 Luidspreker set

Bowers & Wilkins 683 S2 + 685 S2 + HTM61 S2 + ASW610 5.1 Luidspreker set

Compleet 5.1-luidsprekersysteem voor massief home-cinema met geluid van topniveau. Stevige subwoofer met 200 watt. Zwart of wit Details

€ 3.447,00 /set

Argon Alto Junior 5.1 Luidspreker set

Argon Alto Junior 5.1 Luidspreker set

Vul je kamer met een schitterend surroundgeluid, zonder hem vol te stouwen met grote luidsprekers. Echte hifi voor een heel mooie prijs! Details

€ 564,00 /set

Bowers & Wilkins CM-serie + ASW 10CM SUB 5.1 Luidspreker set

Bowers & Wilkins CM-serie + ASW 10CM SUB 5.1 Luidspreker set

Hoogwaardig 5.1 systeem uit de Bowers en Wilkins CM S2 voor de film- en muziekliefhebber. Maak je homecinema compleet met dit geweldige systeem Details

€ 7.246,00 /set

DALI Epicon + P-10 DSS 5.1 Luidspreker set

DALI Epicon + P-10 DSS 5.1 Luidspreker set

Geniet van je muziek en films zonder vervorming en met een indrukwekkende detaillering. Surround in high-end! Verschillende kleuren. Details

€ 20.394,00 /set

Bowers & Wilkins M1 +ASW 608 Luidspreker set

Bowers & Wilkins M1 +ASW 608 Luidspreker set

De M1 is de compacte speaker die overal geplaatst kan worden. Perfect stereo als je weinig ruimte hebt. Samen met de ASW608 subwoofer vormt dit een volledig full-range systeem. Leverbaar in zwart en wit. Details

€ 899,00 /set

Bowers & Wilkins M1 5.1 Luidspreker set

Bowers & Wilkins M1 5.1 Luidspreker set

Het M-1 set kan overal gebruikt worden waar je goed stereo- of hometheater geluid wilt uit een kleine, discrete en elegante luidspreker. Samen met de compacte ASW608 subwoofer vormt dit een volledig full-range systeem. Zwart of wit. Details

€ 1.574,00 /set

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina

We maken gebruik van koekjes, aka cookies, zodat je online kunt winkelen. We gebruiken ze ook om uit te vinden hoe onze website wordt gebruikt, zodat we onze site verder kunnen verbeteren. Door verder te gaan accepteer je deze cookies. Lees meer over cookies hier