Skip to content
€ 729,00 per stuk - wordt verkocht per paar (2 stuks)
€ 1.458,00paar

Het product is niet meer beschikbaar in de gekozen kleur of variant.

Wil je een massief geluid, maar zonder grote, dure luidsprekers? Kijk hier dan maar eens: compact model, schitterend geluid en diverse afwerkingen.

Bekijk ze hier:

Beschrijving

DALI OPTICON 5 – compacte allround-vloerluidspreker met echte hifi-kwaliteit

 • Compact formaat en een erg goed geluid
 • Zeer neutraal, nauwkeurig en gedetailleerd geluidsbeeld voor films en muziek
 • Exclusief SMC-magneetsysteem voor bas-/middenspeaker
 • Hybride tweeter voor een extra mooie spreiding en de best mogelijke detaillering
 • Eenvoudig aan te sturen met gewone versterkers of receivers
De OPTICON 5 is de meest compacte vloerluidspreker van de DALI OPTICON-serie. Hij is ideaal voor iedereen die op zoek is naar het compacte formaat en nauwkeurige stereobeeld van een hoogwaardige tweeweg-statiefluidspreker, maar tegelijkertijd wil genieten van de massieve bas van een vloerluidspreker.

In tegenstelling tot de grotere OPTICON 6 heeft hij slechts één 6,5” bas-/middenspeaker, waardoor hij wat minder vermogen heeft. Maar hij levert nog steeds een diepe, strakke en nauwkeurige bas, zodat de OPTICON 5 met gemak een gemiddelde kamer vult met goed geluid.

Het eenvoudige, elegante ontwerp past perfect in een modern interieur, en als je het indrukwekkende vermogen van de grotere OPTICON-modellen niet nodig hebt, zou dit weleens de perfecte luidspreker kunnen zijn.

Serieuze techniek voor serieus geluid Dankzij het nieuwe, unieke SMC-magneetsysteem en de extreme aandacht die DALI aan de kleinste details besteedt heeft de OPTICON 5 een bijzonder helder, dynamisch en onvervormd geluid. Tegelijk biedt de exclusieve dome/ribbon-tweeter een superieur geluidsbeeld, zonder dat het schel of scherp klinkt. Dit zorgt bovendien voor een optimale spreiding, ook als je niet precies midden tussen de luidsprekers in zit.

De OPTICON 5 is verkrijgbaar in zwart essenhout, matwit of walnoot. 

OPTICON – massief hifi-geluid voor iedereen De OPTICON is de derde luidsprekerserie van DALI waarbij het nieuwe magneetmateriaal SMC (Soft Magnetic Compound) wordt gebruikt. En opnieuw heeft DALI alles op alles gezet om zijn exclusieve high-end technologieën aan te bieden in een budgetvriendelijker product.

Het DALI-team heeft een aantal economische oplossingen gevonden, heeft de behuizing met hoogwaardig vinyl bekleed in plaats van echt houtfineer en de speakers zelf laten produceren in de eigen DALI-fabriek in Azië, waar ook de populaire ZENSOR-serie gemaakt wordt. Het resultaat is en blijft daardoor meer dan overtuigend – de OPTICON is een ambitieus kwaliteitsproduct, wat betreft zowel uiterlijk als geluid!

De OPTICON-serie is ook nog eens bijzonder veelzijdig. Aan de ene kant zijn er compacte modellen, speciaal ontworpen voor muziekliefhebbers die te weinig ruimte hebben, maar die wel een betere finish en geluidskwaliteit willen dan de budgetmodellen uit de ZENSOR-serie. Aan het andere uiteinde van het spectrum staat de grote OPTICON 8, een massieve vloerluidspreker die zelfs de grootste kamers vult met een indrukwekkend hifi-geluid, zonder dat je genoodzaakt bent om een tweede hypotheek te nemen.

Dus of je nu een budgetoplossing zoekt of uitpakt met echte high-end kwaliteit, de OPTICON-serie heeft iets voor iedereen! Het geluid klinkt perfect, de constructie is heel overtuigend en het ontwerp is stijlvol en elegant. Je vindt altijd een OPTICON die bij jou past. Kies zelf maar!

SMC – een uniek magneetmateriaal De bas-/middenspeakers van de OPTICON zijn gebaseerd op een nieuwe en eenvoudigere versie van DALI’s revolutionaire en gepatenteerde ‘Linear Drive’-magneetsysteem dat ontwikkeld werd voor de EPICON en later ook de basis vormde van de RUBICON-serie.

SMC is gebaseerd op geperst ijzerpoeder en heeft daardoor minder geleidend vermogen (1000 tot 10.000 keer minder dan ijzer), waardoor er geen vervorming in de spoelkern optreedt als gevolg van wervelstroom (niet-lineaire, frequentieafhankelijke en snelheidsafhankelijke afremming). Kortom, SMC heeft lineaire magnetische eigenschappen in het hele frequentiebereik en elimineert hierdoor veel van de vervorming waar traditionele magneetsystemen mee te kampen hebben. Daarnaast is het vormbaar en kan het heel nauwkeurig in iedere gewenste vorm gegoten worden.

In de eenvoudige OPTICON-versie is alleen de spreekspoel gemaakt van SMC en omgeven door een bijzonder krachtige ferrietmagneet. Wanneer je de kristalheldere weergave van stemmen en instrumenten uit OPTICON hoort, wordt pas duidelijk hoeveel vervorming andere luidsprekers produceren in het laag-/middengebied.

 

Naast de extreem geringe vervorming hebben de luidsprekerelementen een soepelere en ‘versterkervriendelijke’ impedantiecurve, zonder de dips en faseverschuivingen die concurrerende producten tot zulke grote energievreters maken. Dit betekent dat het scheidingsfilter veel beter werkt, en dat je veel meer vrijheid hebt in de keuze van de versterker. Een OPTICON-luidspreker klinkt geweldig met een heel gewone installatie, en dat wordt alleen nog maar beter bij echt goede apparatuur.

Nog meer geavanceerde DALI-techniek De bas-/middenspeakers zijn in principe gebaseerd op dezelfde technologie als de RUBICON. Het voorgevormde aluminiumchassis heeft een aerodynamisch ontwerp en maakt extreme membraanbewegingen mogelijk, zonder luchtcompressie. Tegelijk zorgt het speciale mengsel van houtvezel en papier voor een zeer stijve en gemakkelijk beweegbare conus zonder resonantieproblemen.

De vrije luchtbeweging en de zeer gemakkelijk bewegende conusophanging zijn twee van de pijlers van DALI’s low-loss-principe, dat een prachtige detaillering en respons biedt op alle volumeniveaus en bij alle soorten muziek. Een OPTICON-luidspreker hoeft niet ‘op gang te komen’, zoals veel andere luidsprekers. Je muziek klinkt altijd soepel en natuurlijk, en het gewenste driedimensionale geluidsbeeld is goed te horen in de kamer, zelfs als je alleen rustige achtergrondmuziek speelt.

Tweeters in perfecte harmonie Afgezien van de compacte OPTICON 1 en OPTICON 2 zijn alle OPTICON-luidsprekers voorzien van DALI’s unieke hybride tweeter. De hybride tweeter combineert de voordelen van het dome-en-bandtweeter-principe, wat resulteert in een hoge belastbaarheid, grote horizontale spreiding en zijdezachte en ongelooflijk luchtige hoge tonen die kunnen concurreren met de beste elektrostaatsystemen.

Voor optimale interactie tussen de dome en de bandtweeter moet het systeem heel nauwkeurig worden afgesteld. En daarin is DALI, met haar jarenlange ervaring, expert. De softdome van de OPTICON is van zeer hoge kwaliteit en is gemaakt met precies de juiste geometrie, zodat de hogere frequenties prachtig worden afgerond en de bandtweeter de allerhoogste frequenties naadloos overneemt en zorgt voor een algehele luchtigheid in het geluidsbeeld.

De softdome kan ook zelfstandig werken in combinatie met de compacte OPTICON-modellen. Hij heeft een extreem lichte constructie die ook de allerhoogste frequenties probleemloos weergeeft. Dit is mogelijk doordat DALI heeft gekozen voor een spreekspoel met een koperbeklede aluminiumdraad, en niet voor een draad van zuiver koper. Deze ultralichte spreekspoel wordt omgeven door een krachtige ferrietmagneet die alle bewegingen onder controle houdt. Dit systeem wordt ondersteund door een ultradunne, magnetische olie in de spreekspoelopening, die zowel de koeling als de controle verbetert.

Extreem stevige, resonantieloze behuizing met perfecte timing – Made in Denmark De stijlvolle en robuuste behuizing van de OPTICON wordt gemaakt in de Deense fabriek van DALI. Hierdoor worden de transportkosten minimaal gehouden en is maximale controle over het productieproces mogelijk. Alle wanden zijn gemaakt van MDF (Medium Density Fibre) en de speakers zijn direct vastgeschroefd in de 25 mm dikke voorkant. Dit is mogelijk dankzij geraffineerde uitfrezingen die zorgen voor een elegante verzinking, optimale stabiliteit en een maximale luchtstroom achter de speakers. Het oppervlak is bekleed met hoogwaardig vinyl in zwart essenhout, walnotenhout of matwit.

De behuizing van de OPTICON-vloermodellen is aan de binnenkant opgedeeld in afzonderlijke kamers, zodat er geen drukverschillen ontstaan tussen de speakers in dezelfde behuizing. Zo kunnen de eenheden afzonderlijk worden afgesteld, zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Dit is ook de reden dat er meerdere basreflexpoorten in de achterkant zitten: één voor elke kamer.

Het dempingsmateriaal en de interne versteviging zitten precies daar waar ze het meeste voordeel opleveren – op alle andere plaatsen heeft de vrije luchtstroom de hoogste prioriteit gekregen. En dat geldt ook voor de plaatsing van de reflexpoorten direct achter de basspeakers. Andere fabrikanten mogen dan heel anders denken over de demping van de behuizing, DALI heeft al lang bewezen dat haar principe in de praktijk werkt en een aanvulling vormt op de overkoepelende low-loss-instelling.

Helemaal onder in de behuizing zit het exclusieve scheidingsfilter dat direct op de terminals is bevestigd om het elektrische signaalpad zo kort mogelijk te houden. Zelfs de schroefklemmen zijn van absolute topkwaliteit. Je kunt er alle denkbare kabels op aansluiten en ze zorgen voor optimaal contact zolang je de luidspreker gebruikt.

HiFi Klubbens
Deskundige beoordeling

Voors

 • Compact formaat en een erg goed geluid
 • Zeer neutraal, gedetailleerd geluidsbeeld met hoge resolutie
 • Schitterende allroundoplossing voor muziek en films.
 • Exclusief SMC-magneetsysteem voor bas-/middenspeaker
 • Hybride tweeter voor een extra mooie spreiding en de best mogelijke detaillering
 • Open en ontspannen middentoonweergave
 • Kan relatief dicht bij de achterwand geplaatst worden
 • Eenvoudig aan te sturen met gewone versterkers of receivers

Tegens

 • Geen finish in echt houtfineer of hoogglans
 • Sommige grotere modellen hebben een diepere basweergave

Accessoires voor de DALI OPTICON 5

Technische specificaties

Frequentiebereik (-3 dB)51-32.000 Hz
Gevoeligheid88 dB
Impedantie4 ohm
Formaat tweeter29mm, 17x45mm
Formaat middenbereik6.5"
Formaat woofer6.5"

Aanbevolen producten

Sonos Amp Muzieksysteem
Muzieksysteem
€ 675,00 / stuk
61
NAD C368 Geïntegreerde versterker
Geïntegreerde versterker
€ 999,00 / stuk
37