Skip to content
DALI Epicon Vokal Middenluidspreker

DALIEpicon VokalMiddenluidspreker

Mooie high-end centrale luidspreker uit de DALI EPICON-serie, met een prachtig geluid. Klank en finish passen bij de andere EPICON-modellen.
walnoot hoogglans
stuk(s)€ 4.499,00
Levertijd 3 - 4 werkdagen - verzending vanuit DenemarkenLevertijd 3 - 4 werkdagen - verzending vanuit Denemarken

Bekijk ze hier:

Beschrijving

DALI EPICON VOKAL – high-end centrale luidspreker voor compromisloze home cinema
De EPICON VOKAL is de center luidspreker uit de EPICON-serie: het logische middelpunt van een compromisloze EPICON-home cinema met EPICON 8, EPICON 6 of EPICON 2 als voorkanalen. Het is in principe een ‘liggende\ EPICON 6, met een elegant design dat aansluit bij zijn functie. Dankzij het nieuwe, unieke en gepatenteerde Linear Drive-magneetsysteem van DALI, de hybride dubbele tweeter en de state-of-the-art kwaliteit van zelfs de kleinste details maakt de EPICON VOKAL optimaal gebruik van het fantastische geluid van moderne films, en krijg jij een ongekend heldere weergave van stemmen en filmeffecten, zonder dynamische compressie.

En met zijn exclusieve finish in zwarte pianolak of gepolijst hout past de EPICON VOKAL ook qua uiterlijk in een stijlvol, modern interieur.

100% geoptimaliseerd voor home cinema
De EPICON VOKAL is in DALI-terminologie een 2-wegontwerp, aangevuld met een bandtweeter voor de allerhoogste frequenties. In tegenstelling tot de EPICON 6 hebben de twee 6,5” bas-/middenspeakers hetzelfde frequentiebereik. Bij de VOKAL is de behoefte om een van de speakers te gebruiken voor de allerdiepste bas namelijk niet even groot. Beide speakers werken in hun eigen, aparte kamer en zijn speciaal afgesteld op het aangepaste volume van de kast. De EPICON VOKAL zorgt voor een perfecte frequentieweergave en loopt perfect synchroon met een geluidsbron die zo dicht mogelijk bij het scherm is geplaatst. Met een uitstekende installatie zul je zelfs merken dat het geluidsbeeld 40-60 boven de centrale luidspreker ontstaat – met andere woorden: midden in het beeld, zoals het hoort!

Herontdek je favoriete muziek met EPICON
Zorg ervoor dat je een uurtje vrij hebt, neem je favoriete muziek mee en ervaar het EPICON-geluid in een van de geselecteerde winkels van Hi-Fi Klubben. Als de EPICON eenmaal heeft laten horen wat hij kan, weet je zeker dat DALI een nieuwe standaard heeft gezet in het high-end segment. Dat de EPICON minder ruimte inneemt, een minder krachtige versterker nodig heeft en minder kost dan veel andere modellen in zijn klasse – dat is gewoon mooi meegenomen. De EPICON VOKAL is verkrijgbaar in zwarte hoogglans pianolak, hoogglans walnotenhout of in een palissanderafwerking (Ruby Macassar). Speciaal ontworpen vloerstandaard apart verkrijgbaar.

EPICON VOKAL – bijzondere pluspunten
+ extreem nauwkeurig en gedetailleerd geluidsbeeld voor muziek en film
+ fantastische dynamiek
+ verbruikt minder stroom dan de meeste van zijn concurrenten
+ exclusieve hoogglansfinish in pianolak of echt hout

EPICON VOKAL – bijzondere beperkingen
– om volledig tot zijn recht te komen, is apparatuur van topkwaliteit nodig
– neemt veel ruimte in beslag

EPICON – op weg naar het hart van je muziek
Met de EPICON-serie heeft DALI een nieuwe standaard gesteld op het gebied van luidsprekers: het resultaat van 30 jaar intensieve ontwikkeling. EPICON is de opvolger van EUPHONIA, jarenlang het topmodel van DALI. EUPHONIA werd ontworpen in de periode waarin de technische basis werd gelegd van de alom geprezen en voordeligere luidsprekerseries van DALI, zoals de HELICON, MENTOR, IKON enz. Sinds de lancering van de EUPHONIA zijn er grote technologische vorderingen geboekt die het mogelijk maken de prestaties van de EPICON-serie naar een nog hoger niveau te tillen. De basisprincipes zijn hetzelfde gebleven, maar onder het oppervlak heeft een kleine revolutie plaatsgevonden. EPICON beschikt bovendien over een echte wereldprimeur in de vorm van het unieke, gepatenteerde DALI Linear Drive-magneetsysteem. Linear Drive geeft een ongekend lage vervorming bij dynamische luidsprekers, wat de muziekweergave veel realistischer maakt.

Perfecte geluidsweergave zonder kapsones
EPICON is een compromisloze high-end luidspreker zonder kapsones. Maar schijn bedriegt. Binnen enkele minuten ontdek je dat EPICON precies doet wat een high-end luidspreker hoort te doen, namelijk elk detail van het muzieksignaal reproduceren, zonder kleuring of vervorming. En dat zonder overdreven ‘klinisch\' te klinken, zoals veel speciale monitorluidsprekers vaak wel doen. Het geluid van EPICON komt niet alleen uit de twee luidsprekers voor je. De muziek ademt en stroomt onbelemmerd door de ruimte, de bas ontstaat in de kamer en niet ‘in de kast\' en je kunt echt zwelgen in een overdaad aan prachtige details, waardoor je je favoriete muziek opnieuw ontdekt, precies zoals hij werd opgenomen. EPICON doet wat hij moet doen, en voor de rest is hij stil. Zo krijg je de beroemde ‘zwarte\' achtergrond, het ultieme doel van echte high-end luidsprekers.

Linear Drive en SMC – een uniek magneetsysteem
Het unieke en gepatenteerde Linear Magnetic Drive System van DALI in de laag/middenelementen is de meest revolutionaire innovatie van de EPICON. Linear Drive bestaat uit een nieuw ontwerp van de magneetmotor en een nieuw magnetisch materiaal, SMC (Soft Magnetic Compounds).

SMC is gebaseerd op geperst ijzerpoeder en heeft daardoor minder geleidend vermogen (1000 tot 10.000 keer minder dan ijzer), waardoor er geen vervorming in de spoelkern optreedt als gevolg van wervelstroom (niet-lineaire, frequentieafhankelijke en snelheidsafhankelijke afremming). Kortom, SMC heeft lineaire magnetische eigenschappen in het hele frequentiebereik en elimineert hierdoor veel van de vervorming waar traditionele magneetsystemen mee te kampen hebben. SMC is bovendien vormbaar en kan gegoten worden in elke gewenste vorm.

Andere kenmerken van het Lineair Drive-ontwerp zijn de aluminium ringen rond de spreekspoel, die de elektrische eigenschappen ervan stabiliseren, hoe lang de uitslag ook is. De zeer doordachte geometrie en dimensionering van de spreekspoel is de finishing touch voor een unieke en goed geconstrueerde magneetmotor. Wanneer je de kristalheldere weergave van stemmen en instrumenten uit EPICON hoort, wordt pas duidelijk hoeveel vervorming andere luidsprekers produceren in het laag/middengebied.

Naast de extreem lage vervorming zorgt Linear Drive er ook voor dat de luidsprekerelementen een soepeler en ‘versterkervriendelijke\' impedantiecurve krijgen, zonder de dips en faseverschuivingen die concurrerende producten tot zulke grote energievreters maken. Dit betekent dat het scheidingsfilter veel beter werkt, en dat je veel meer vrijheid hebt in de keuze van de versterker. Let er wel op dat je een versterker van topkwaliteit kiest om het maximale uit de EPICON te halen. Dat hoeft dan weer geen versterker met een gigantisch vermogen te zijn.

De DALI-eenheden zijn nu nog beter
Afgezien van het Linear Drive-magneetsysteem zijn de laag/middeneenheden gebaseerd op dezelfde technologie als de EUPHONIA, alleen dan nog beter. Het voorgevormde aluminiumchassis heeft een aerodynamisch ontwerp en maakt extreme membraanbewegingen mogelijk, zonder luchtcompressie. Tegelijk zorgt het speciale mengsel van houtvezel en papier voor een zeer stijve en gemakkelijk beweegbare conus zonder resonantieproblemen. De plaatsing van de luidsprekers in de voorkant is geoptimaliseerd door middel van CNC-gefreesde uitsparingen, waardoor de lucht nog veel vrijer achter de elementen kan stromen. De vrije luchtbeweging en de zeer gemakkelijk bewegende conusophanging zijn twee van de pijlers van DALI\'s low-loss-principe, dat een prachtige detaillering en respons biedt op alle volumeniveaus en bij alle soorten muziek. Een EPICON-luidspreker hoeft niet ‘op gang te komen\', zoals veel andere luidsprekers. Je muziek klinkt altijd soepel en moeiteloos, en het gewenste driedimensionale geluidsbeeld is goed te horen in de kamer, zelfs als je alleen rustige achtergrondmuziek speelt.

De exclusieve hybride tweetermodule van de EPICON, die gebruikt wordt in de EPICON 6, 8 en VOKAL, tilt het beste van EUPHONIA naar een hoger niveau. Het magneetsysteem is groter en bevat nu een geventileerde pool, grote geluidskamer en geavanceerde demping die de laatste restjes compressie en vervorming elimineren. De hybride tweeter combineert de voordelen van het dome-en-bandtweeter-principe, wat resulteert in een hoge belastbaarheid, grote horizontale spreiding en zijdezachte en ongelooflijk luchtige hoge tonen die kunnen concurreren met de beste elektrostaatsystemen.

Voor optimale interactie tussen de dome en de bandtweeter moet het systeem heel nauwkeurig worden afgesteld. En daarin is DALI, met haar jarenlange ervaring, expert. De EPICON-dome is van zeer hoge kwaliteit en gemaakt met precies de juiste geometrie, zodat de hogere frequenties prachtig worden afgerond en de bandtweeter de allerhoogste frequenties naadloos overneemt en zorgt voor een algehele luchtigheid in het geluidsbeeld.

Exclusieve hoogglansafwerking van echt hout of zwarte pianolak
Een luidspreker van wereldklasse verdient natuurlijk ook een finish van wereldklasse. Naast de zwarte hoogglans pianolak is EPICON leverbaar in exclusief walnoten- of palissanderhout (Ruby Macassar) met hoogglanslak. De houtstructuur van het fineer wordt zo gekozen dat de luidsprekers van elk paar perfect bij elkaar passen. De prachtige hoogglansuitstraling wordt bereikt door maar liefst 10 laklagen, wat zorgt voor een superdiepe en gelijkmatige glans. De 2 mm dikke lak levert ook een belangrijke bijdrage aan de versteviging van het chassis en een robuuste afwerking.

Extreem stevige, resonantieloze kast
De EPICON-kast bevat een groot aantal geavanceerde oplossingen die een bijdrage leveren aan het ontwerp en de geluidskwaliteit. De voorkant, zijkanten en bovenkant zijn gevormd met behulp van een speciaal warmtelaminatieproces dat de stevigheid vergroot en de resonantie in de kast drastisch vermindert. En omdat parallelle oppervlakken zijn vermeden, worden staande golven ook geëlimineerd. De gebogen zijkanten bestaan uit wel zes lagen verlijmd MDF en zijn verankerd aan de kast via een 53 mm dikke wervelkolom.

De binnenkant van de EPICON-vloermodellen is verdeeld in twee aparte kamers, zodat beide baseenheden hun eigen kamer hebben. Zo kunnen deze twee eenheden afzonderlijk worden afgesteld, zonder dat ze elkaar beïnvloeden. Dit is ook de reden dat er twee basreflexpoorten in de achterkant zitten: één voor elke kamer.

Het dempingsmateriaal en de interne versteviging zitten precies waar ze het meeste voordeel opleveren – op alle andere plaatsen heeft de vrije luchtstroom de hoogste prioriteit gekregen. Hierdoor komen zowel de dynamiek als de uitstekende low-loss-eigenschappen volledig tot hun recht. Andere fabrikanten mogen dan heel anders denken over de demping van de behuizing, DALI heeft al lang bewezen dat haar principe in de praktijk werkt en een aanvulling vormt op de overkoepelende low-loss-instelling.

Onder in het kabinet van de vloermodellen heeft het spreidingsfilter een eigen afzonderlijke kamer gekregen, zodat de mechanische invloed van de componenten – en dus vervorming – vermeden wordt. De achterkant is uitgerust met de beste en krachtigste schroefklemmen die op de markt zijn. Bovendien kun je er alle denkbare kabels op aansluiten en zorgen ze voor optimaal contact zolang je de luidspreker gebruikt.

Made in Denmark
De EPICON-serie is ontworpen, gemaakt en met de hand gebouwd in Denemarken. Zeer bijzonder aan de EPICON is dat ook de luidsprekerelementen in de DALI-fabriek zelf worden geproduceerd. Dit is essentieel om dit soort geweldige prestaties te kunnen leveren. Het enorme vakmanschap en de strenge kwaliteitscontrole zijn een extra garantie dat je kiest voor een product dat perfect in je woonkamer past.'

Technische specificaties

Formaat tweeter29mm, 55mm
Formaat woofer6.5"
Frequentiebereik (-3 dB)49-30.000 Hz
Gevoeligheid89,5 dB
Impedantie6 ohm

Accessoires voor de DALI Epicon Vokal

Aanbevolen producten

DALI EPICON 8 Vloerluidspreker
DALI EPICON 8
Vloerluidspreker
€ 15.998,00 / paar
Denon AVC-X8500H Home-cinema-receiver
Denon AVC-X8500H
Home-cinema-receiver
€ 2.799,00 / € 3.495,00 / stuk(s)
DALI EPICON 6 Vloerluidspreker
DALI EPICON 6
Vloerluidspreker
€ 9.998,00 / paar
DALI EPICON 2 Compacte luidspreker
DALI EPICON 2
Compacte luidspreker
€ 4.998,00 / paar