Skip to content

Deep dive

Daarom zullen deze
speakers
je omverblazen

Vestlyd is een Deens luidsprekermerk met het motto ‘Live Louder’. Hun powermonitors hebben een klassiek retro-ontwerp en een open, dynamisch live-geluid dat alles en iedereen omver blaast.

Deze
luidsprekers
blazen je totaal omver

Wat maakt Vestlyd nu zo bijzonder? Henrik Reinholdtsen is CEO van Nordic Hi-Fi en hij heeft geholpen bij de ontwikkeling van deze schitterende luidsprekers. Hier vertelt hij het hele verhaal.

‘The best moments in life are the loudest.’ Dat zijn de woorden van Vestlyd, een nieuw, Deens luidsprekermerk dat in 2022 werd gelanceerd. Vestlyd wordt ontworpen in Denemarken door Nordic Hi-Fi. Nordic HiFi was ooit een onderdeel van HiFi Klubben, maar is nu een onafhankelijke onderneming met een eigen ontwikkelingsteam.

De naam is niet toevallig gekozen. ‘Vest’ geeft aan dat de luidsprekers zijn ontwikkeld langs de westkust van Denemarken en verwijst direct naar het monitorachtige geluid waarmee bijvoorbeeld de oude JBL-luidsprekers echte vintage-klassiekers zijn geworden. Die luidsprekers werden oorspronkelijk ontwikkeld in Los Angeles, aan de Amerikaanse westkust.

Het woord ‘lyd’ – Deens voor geluid – is ook een bewust onderdeel van de naam. De focus op de geluidskwaliteit van deze luidsprekers is namelijk enorm. ‘Vestlyd is ontstaan uit bewondering voor de klassieke monitorluidsprekers, waar dynamiek, geluidsdruk en het live-gevoel belangrijker zijn dan design. Tegenwoordig is dat wel anders – nu zijn design en esthetiek vaak het belangrijkste en speelt de geluidskwaliteit een ondergeschikte rol.

De luidsprekers van Vestlyd zijn serieuze hifi-apparaten, en ze verpletteren alles wat ook maar in de buurt komt van goedkoop en blikkerig geluid. Of je nu luistert naar hiphop, elektronische muziek, keiharde rock, klassiek of bigband-jazz, je hoort echt een schitterende dynamiek – KAPOW! Het geluid wordt eruit geramd met een kracht die je met je hele lichaam voelt. Maar ook met een helderheid en detaillering waardoor het lijkt alsof je er echt bij bent. Vestlyd is een uniek product en wordt gegarandeerd een groot succes.

Coaxiaal
al het geluid uit één speaker

De luidsprekers van Vestlyd zijn gebaseerd op het coaxiaal-principe, met een tweeter in het midden van de grote basspeaker. Dat betekent dat het hele systeem werkt als één grote unit en dat al het geluid uit één en hetzelfde punt komt. Hierdoor heb je geen last van faseverschuivingen tussen de lage en hoge tonen, en omdat de basspeaker ook als een soort hoorn fungeert, is het een heel effectieve constructie. Je krijgt zo een heel ‘snel’ en monitorachtig geluid.

De basspeaker is door Vestlyd zelf ontworpen en geoptimaliseerd voor de hoogst mogelijke output en de laagst mogelijke vervorming. Ze hebben geavanceerde meetapparatuur en FEA-simulaties (Finite Element Analysis) gebruikt om alle elementen, van de spreekspoel tot aan de membraan, te optimaliseren. De opvallende ‘waveguide’ in het midden van de speaker is gemaakt van massief aluminium. Samen met een tweede, dikke aluminium ring in het motorsysteem elimineert hij zelfinductie en andere vervorming.

Deze originele en effectieve oplossing voorkomt vooral intermodulatievervorming, wat in feite verklaart waarom de luidsprekers van Vestlyd altijd zo’n heldere en onvervormde weergave hebben – ook als je loodzware basmuziek afspeelt op concertvolume.

Als je aandacht wordt afgeleid door de zichtbare lijm aan de binnenkant van de membraan rondom de waveguide... dit is geen foutje of slordigheid. Op basis van computersimulaties heeft Vestlyd namelijk ontdekt dat verlijming vanaf de buitenkant maximale sterkte biedt aan de plek waar de spreekspoel aan de membraan vastzit. En dat zorgt weer voor minder vervorming, vooral bij grote membraanbewegingen.

De grote membraan van de basspeaker zorgt voor een veel betere akoestische belasting van de tweeter dan met een klassieke hoorn. De scheidingsfrequentie is daardoor extreem laag, waardoor ook alle middentonen perfect tot hun recht komen. Je krijgt dus niet het gescoopte ‘hangmatgeluid’ met een enorme dip in het middengebied dat je bij sommige grote tweewegluidsprekers wel hebt. Het hele frequentiebereik klinkt mooi en samenhangend, en je kunt echt alles beluisteren op een Vestlyd – niet alleen rock en techno.

Superkrachtige
tweeter zonder vervorming

De tweeter is een speciaal ontworpen compressiedriver met een ratio van 2:1. Dit geeft veel minder vervorming dan vergelijkbare constructies, die vaak een ratio van 5:1 hebben. Om de efficiëntie maximaal te houden, heeft Vestlyd de speaker voorzien van een exclusief en ultrakrachtig neodymium-magneetsysteem; iets wat je eigenlijk nooit ziet in deze prijsklasse.

De tweeter heeft een membraan van gelamineerd titanium, en dankzij het supereffectieve koelsysteem kan de speaker echt heel hard – zonder door te branden. De tweeter zit elegant gemonteerd op de achterplaat van de coaxiale eenheid en kan worden los- en vastgeschroefd zonder dat je een soldeerbout nodig hebt.

De basspeaker en tweeter van de 15”-versie zijn zo goed op elkaar afgestemd, dat de tweeter slechts een supersimpel eerste-ordefilter nodig heeft. De indrukwekkende basspeaker gaat tot ongeveer 1100 Hz zonder scheidingsfilter, en wordt dan op een heel natuurlijke manier afgerond, waarna de tweeter het overneemt. Dit zorgt voor een meer directe en open weergave, en is een belangrijke reden waarom dit krachtige zwaargewicht zo ongelofelijk goed en muzikaal klinkt.

Goed geluid
in je hele huis

Normaal gesproken zijn coaxiale luidsprekers heel richtingsgevoelig en moeten ze op de luisteraar worden gericht om de ‘sweet spot’ te vinden. Maar Vestlyd heeft gekozen voor een optimale spreiding, waardoor de ‘luisterruimte’ veel breder is dan bij andere luidsprekers van dit type. Het geheim zit hem in de speciaal ontworpen ‘waveguide’ in het midden van de basspeaker. De lens is gemaakt van massief aluminium en zorgt voor een overtuigende respons van middentonen en hoge tonen, terwijl de grote unit een diep en krachtig basgeluid geeft.

De coaxiale unit van Vestlyd is speciaal ontworpen voor een brede – en vooral lineaire – spreiding in horizontale en verticale richting. De tweeter en de waveguide zijn ontworpen om het geluid naar de basspeaker te sturen, en door het gebogen ontwerp van de membraan wordt het geluid naar de rand ‘getrokken’. De ring rond de basspeaker helpt vervolgens om onnodige diffractie te voorkomen. Kortom, het hele signaalpad, van de tweeter tot aan de behuizing, is ontworpen voor de allerbeste spreiding en maximale muzikaliteit, zonder dat het prijskaartje een gat in je portemonnee brandt.

Vergeet wat je leest – echt
basgeluid
moet je voelen

Je vraagt je misschien af waarom een simpele 15”-basspeaker zoveel druk geeft op je middenrif. Maar als je bedenkt dat een membraanoppervlak van 15” meer is dan 2 x 10”, dan wordt het een stuk duidelijker. Dit zie je eigenlijk maar zelden, en dan meestal bij luidsprekers die een stuk groter zijn dan de V15C. Als je het zo bekijkt, kun je de luidsprekers van Vestlyd zelfs compact noemen. Hetzelfde geldt voor de V12C, waar de 12”-speaker meer is dan 2 x 8”.

Nog iets waar de technische gegevens misschien niet alles zeggen, is het frequentiebereik. De V15C heeft op papier een laagste frequentie van 36 Hz (-6 dB) en dat lijkt niet veel voor zo’n grote luidspreker. Maar 36 Hz is een technisch gegeven, gemeten in een geluidsdode of anechoïsche kamer. In het echt gaat de V15C veel lager, dus dit cijfer op zich zegt niet zo veel. Nog een belangrijk detail is dat de luidsprekers een erg ‘versterkervriendelijke’ impedantiecurve hebben, wat je niet direct terugziet in de specificaties.

De relatief hoge grenswaarde is een bewuste keuze van Vestlyd. De allerlaagste bas in het gebied tussen 20-35 Hz wordt namelijk ervaren als ‘rommelig’, en het kost ontzettend veel energie om deze bij hoog volume weer te geven. Vooral als de behuizing ook nog eens kleiner moet zijn dan een koelkast. Om die reden zie je dat veel subwoofers een vermogen van 1000 watt of meer hebben – dat is nodig om die lage ‘rumble’ weer te kunnen geven.

Maar het basgeluid dat je een trap in je middenrif geeft en je solar plexus vermorzelt, ligt vooral in het gebied van 70-80 Hz – dat is de bas die je het echte concertgevoel geeft als je de versterker harder zet. Door de nadruk te leggen op dit frequentiegebied hebben de ingenieurs van Vestlyd het veel eenvoudiger gemaakt om de luidsprekers aan te sturen met een gewone installatie – en om echt een krankzinnig volume te krijgen met een topinstallatie. Een luidspreker van Vestlyd geeft het volledige frequentiebereik weer zonder vervorming, ook als je alles kneiterhard zet. In tegenstelling tot veel kleinere luidsprekers, die er de brui aan geven als je boven de 95 dB komt.

Dus vergeet al die technische informatie maar weer en kom naar een van onze winkels. Daar kunnen we je laten horen en voelen wat een Vestlyd allemaal kan. Zoek wat muziek uit met een extra lage bas, om de luidsprekers echt aan het werk te zetten. Bijvoorbeeld de testklassieker ‘Limit to your Love’ van James Blake, die de meeste luidsprekers een hernia bezorgt met zijn ultradiepe synthbas. En dan kun je het geluid vergelijken met andere modellen, die misschien betere specificaties hebben. Wij denken dat je versteld zult staan van het massieve, fysieke geluid van Vestlyd. En dus, vergeet wat je leest – echt basgeluid moet je voelen!

Vestlyd
– terug naar de roots

Kijk wat Daan te vertellen heeft over de nieuwe luidsprekers van Vestlyd. Terug naar het authentieke geluid, en naar een tijd waarin een dynamisch en open geluid met een schitterende basweergave belangrijker waren dan design. Je voelt en hoort de muziek met je hele lichaam – dit moet je gewoon proberen!

Groeien bomen echt tot
in de hemel?

Zoals je ziet hebben de luidsprekers van Vestlyd echt heel veel voordelen. En zeker als je gaat voor de ‘fun factor’ en het live-gevoel zijn ze onverslaanbaar. Een Vestlyd kan echt heel hard en met minimale vervorming – je zult je een ongeluk moeten zoeken om iets beters te vinden. Zeker als je ook kijkt naar de prijs.

Daarnaast zijn Vestlyds heel erg robuust. Ze hebben geen maximale belastbaarheid – wat op zich ook niet zo veel zegt – maar ga er maar van uit dat het meer dan voldoende is. Dit is echt een totaal andere klasse dan de meest voor de hand liggende alternatieven, die bovendien VEEL duurder zijn. Zolang een Vestlyd een onvervormd muzieksignaal krijgt, kan ie eigenlijk alles aan.

Toch zijn er een paar beperkingen waar je rekening mee moet houden als je het maximale uit je Vestlyds wilt halen. Maar die kun je gemakkelijk vermijden als je alles een beetje netjes instelt. De rubberen ophanging van de basspeaker geeft bijvoorbeeld een betere basweergave dan de ophanging van een gewone PA-luidspreker. Maar die zorgt ook voor wat diffractie, wat de frequentierespons van de tweeter beïnvloedt. Een Vestlyd klinkt daarom beter als hij niet direct op de luisteraar is gericht – dan is de diffractie kleiner. Maar dankzij de goede spreiding hoef je ze ook niet precies op je luisterpositie te richten (toe-in).

Om maximale gevoeligheid te krijgen uit een (relatief) compacte luidspreker, die ook nog eens een massief basgeluid moet produceren, liggen de middentonen wat centraler in het geluidsbeeld dan bij veel andere luidsprekers. Daarom kunnen Vestlyds wat ‘dun’ of ‘rauw’ klinken als ze ver van de achterwand staan. Deze luidsprekers zijn speciaal afgesteld om tegen een muur te staan, en als je daar rekening mee houdt, klinken ze zoals het bedoeld is.

Ten slotte kost het behoorlijk wat geld om componenten te vinden voor een scheidingsfilter dat opgewassen is tegen 1000 watt of meer. Daarom is het scheidingsfilter van Vestlyd zo eenvoudig mogelijk gehouden, met zo weinig mogelijk onderdelen. Dat is meteen de belangrijkste reden waarom het geluid misschien niet zo ‘verfijnd’ en ‘correct’ is als bij sommige (veel) duurdere alternatieven. Daar zul je mee moeten leven. Maar aan de andere kant, wij garanderen je dat je veel plezier zult hebben met Vestlyd – elke keer dat je je installatie aanzet.

Ook voor
professioneel
gebruik

De luidsprekers van Vestlyd zijn zo robuust en krachtig dat je ze ook in een professionele context kunt gebruiken – als het hard moet, maar tegelijk zuiver moet klinken. Dat is vaak het nadeel van echte PA-speakers, omdat de producent concessies heeft gedaan op het gebied van resolutie, om maar zoveel mogelijk volume te produceren. Ze gaan hard, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Het klinkt gewoon nooit zo goed als thuis.

Maar met een Vestlyd krijg je genoeg vermogen, zonder dat dit ten koste gaat van het geluid. Dat betekent dat je ineens een heel ander en veel beter geluid krijgt in je sportschool of buurthuis, in een feestzaal, bingozaal, dansstudio, oefenruimte en eigenlijk overal waar je serieus geluid wilt met een fysieke dimensie.

En om het nog gemakkelijker te maken om de Vestlyd professioneel te gebruiken, is hij voorzien van Neutrik Speakon-terminals, naast natuurlijk de gewone banaan-/schroefterminals. Speakon wordt veel gebruikt door professionele muzikanten en maakt het mogelijk om de luidsprekers heel snel aan te sluiten of los te koppelen met een bijpassende Speakon-kabel. Een detail dat laat zien dat Vestlyd over alles heeft nagedacht. En de robuuste finish van imitatieleer zegt hetzelfde – Vestlyd is gemaakt om gebruikt te worden!

Vestlyd
Live Louder
Part 1

Vestlyd is een nieuw, Deens luidsprekermerk, gelanceerd onder de slogan ‘Live Louder’. Hun nieuwe powermonitors hebben een open, dynamisch geluid dat alles en iedereen omver blaast. Live Louder!
Meer informatie

Video bekijken
Vestlyd
Een concert bij jou in de woonkamer

Bij Vestlyd nemen ze muziek serieus. Zodat het lijkt alsof je er echt bij bent en je de muziek door je lichaam voelt denderen. En dat willen we graag met je delen.