Skip to content
Marantz
Home-cinema-receiver

Marantz NR1609

€ 479,00stuk

Het product is niet meer beschikbaar in de gekozen kleur of variant.

De NR1609 is een compacte 7.2-kanaals surroundreceiver tjokvol mooie en geavanceerde functies. 50 hifi-watt, ingebouwde HEOS streaming, Bluetooth & Wi-Fi, 8 HDMI-ingangen, Dolby Atmos/DTS:X en de allernieuwste HDMI-standaarden. Hij is klaar voor de toekomst dankzij eenvoudige stembediening.

Bekijk ze hier:

Beschrijving

Marantz NR1609 - compacte, geavanceerde en veelzijdige 7.2-kanaals receiver met 50 hifi-watt*, ingebouwde HEOS streaming, Bluetooth, Wi-Fi en is klaar voor de toekomst dankzij eenvoudige stembediening

 • Uitgebreide 7.2-kanaals receiver
 • Geïntegreerde HEOS streaming en Bluetooth en draadloos-netwerkfunctie (Wi-Fi) incl. AirPlay en Spotify Connect
 • Google Assistent en voorbereid voor Alexa (smart-speaker noodzakelijk)
 • Nieuwste HDMI-standaarden met HDMI 2.0a (HDCP 2.2-compatibel)
 • Compact formaat, slechts 10 cm hoog.
De NR1609 is een compacte, geavanceerde en veelzijdige 7.2-kanaals receiver met 50 hifi-watt* en alle aansluitingen voor analoge en digitale apparatuur die je nodig hebt, incl. 8 x HDMI-in en 1 x HDMI-uit. Hij beschikt ook over geavanceerde videoprocessing met 4K/30Hz-upscaling. Dit betekent bijvoorbeeld dat je het beeldsignaal van je oude bronnen (VHS, Wii enz.) kunt converteren naar HDMI en via een HDMI-kabel digitaal kunt doorsturen naar de TV.

En dan hebben we het nog niet eens gehad over de auto-setup, de geavanceerde grafische gebruikersinterface met installatiegids, Dolby Atmos-ondersteuning, DTS:X-ondersteuning (via toekomstige firmware-update), Audyssey MultEQ-ruimtecorrectie en volledige 3D-ondersteuning, HDR en HDMI 2.0a incl. HDCP 2.2-copyright-bescherming. Hiermee is de nieuwe NR1609 helemaal klaar voor 4K/UHD-beelden met HDR, zodat je kunt genieten van beeldmateriaal met de allerhoogste resolutie.

Met draadloos-netwerkfunctionaliteit (Wi-Fi), Bluetooth, Spotify Connect en AirPlay – de mogelijkheden zijn bijna oneindig. Daarnaast heeft hij Marantz’s slimme Eco Mode, waardoor hij veel minder stroom verbruikt, soms tot wel 50%! Met de gratis remote-app kun je alles heel eenvoudig aansturen met je smartphone/tablet (iOS/Android).

*Let op: de opgegeven 50 watt is gemeten als werkelijke hifi-watt (8 ohm, 20 - 20.000 Hz, lage vervorming, twee actieve kanalen). Als we meten zoals sommige concurrenten dat doen (een irritante pieptoon van 1 kHz over één kanaal) levert de NR1609 wel 90 watt. Sta daar eens bij stil als je receivers vergelijkt.

De Marantz NR1609 is leverbaar in zwart en zilver.

Dolby Atmos en DTS:X – twee oplossingen voor het ultieme bioscoopgeluid Met Dolby Atmos krijg je hetzelfde geluidssysteem dat gebruikt wordt in de beste bioscopen ter wereld. Veel recente filmproducties – bijv. op Blu-ray – hebben al Dolby Atmos-informatie in het geluidsspoor staan. In de meeste HD-home cinema’s hoor je hier niets van, maar veel effecten en andere geluidsinformatie zijn eigenlijk toegevoegd om te worden gestuurd naar een paar extra Atmos-luidsprekers – normaal in het plafond – als je de benodigde decoder hebt.

Je kunt Atmos-luidsprekers aansluiten op de twee versterkerkanalen die je anders zou gebruiken voor de achterkanalen van een traditionele 7-kanaals surroundopstelling. Dit betekent dat je met de NR1609 een echte surround-home cinema kunt bouwen, incl. twee extra Atmos-luidsprekers (5.1.2). Ook DTS heeft met zijn versie van een 3D-systeem, DTS:X, 

Optimale gebruikersvriendelijkheid en afstandsbediening met app Al tijdens de installatie kun je genieten van de elegante en intelligente grafische gebruikersinterface. Als je de NR1609 voor het eerst aansluit op je TV helpt de Marantz ‘Setup Wizard’ je stap voor stap met alle nodige instellingen voor de luidsprekers, ruimtecorrectie, netwerk en aansluitingen. De luidsprekeraansluitingen zitten horizontaal, zodat je alles van bovenaf kunt zien, en ook de nieuwe kleurcodering maakt alles een stuk eenvoudiger. Je kunt nu de bijgeleverde labels gebruiken om ook de kabels een kleurcode te geven.

En de kers op de taart is de nieuwe Marantz Remote App en de Audeyssy app, verkrijgbaar voor iOS en Android. Hiermee krijg je totale controle over alles wat dit apparaat kan, inclusief Spotify. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om de installatie of het afspelen te regelen, om door de muziekverzameling op je PC/NAS te bladeren (inclusief artwork) of om in een handomdraai je favoriete internetradiozenders te kiezen en om de installatie uitgebreid af te regelen. De NR1609 ondersteunt ook het nieuwe Windows 8/RT-systeem.

Met de Remote App kun je bijv. ook je Blu-ray-speler bedienen. En omdat alles via HDMI-CEC gebeurt, hoeft dit niet eens een speler van Marantz te zijn. Zolang je Blu-ray-speler HDMI-CEC ondersteunt, werkt de functie vrijwel altijd.

Bluetooth, Wi-Fi, Spotify Connect, AirPlay en internetradio – de perfecte oplossing voor streaming De NR1609 heeft een geïntegreerd draadloos netwerk (Wi-Fi). Bij een iOS-apparaat (Apple iPhone of iPad) met minimaal iOS 7 is de installatie zodoende doodsimpel. De Marantz ‘Setup Wizard’ helpt je met een paar eenvoudige stappen. Vervolgens worden alle netwerkinstellingen draadloos gekopieerd naar de receiver. Vanaf dat moment maakt hij automatisch verbinding met je netwerk, zonder dat je een netwerk-id, wachtwoord of wat dan ook nodig hebt.

Je krijgt bovendien Bluetooth-functionaliteit, zodat jij, je gezin en je vrienden heel eenvoudig de muziek op ieders mobiele telefoon, smartphone of tablet kunnen afspelen op de installatie. Je hoeft alleen maar de receiver te selecteren op je mobiele apparaat en je krijgt muziek. De receiver gaat vanzelf aan en kiest de juiste ingang, als je hem via Bluetooth selecteert. Hij onthoudt tot 8 apparaten en je kunt zelfs muziek afspelen in een andere kamer (Zone 2), gewoon met je smartphone.

Met de AV-receivers van Marantz hoef je je ook niet meer te ergeren aan een klassiek Bluetooth-probleem, namelijk ‘twee volumeregelaars’. Als je een Marantz AVR aansluit, regelt je Bluetooth namelijk de hoofdvolumeregelaar. En op de display van de receiver (OSD) kun je zelfs de metagegevens zien van de muziek die je via Bluetooth afspeelt. Zo kun je nog eenvoudiger zien welk nummer van welke artiest er speelt.

Spotify Connect is ideaal voor mensen die gek zijn op hun Spotify-app. Met Spotify Connect werkt je smartphone als afstandsbediening, en niet als muziekspeler. Hierdoor gaat de batterij veel langer mee dan wanneer je bijvoorbeeld streamt via AirPlay, en je kunt muziek afspelen met de bekende Spotify-app.

De NR1609 is ook uitgerust met de slimme Apple AirPlay-functie, zodat je alle muziek van de iPhone/iPod Touch/iPad draadloos naar de installatie kunt streamen. Dit geldt ook voor streaming-services zoals Tidal en andere streaming-apps die niet zijn ingebouwd in de receiver.

Je kunt ook je iTunes-collectie op de computer naar de NR1609 streamen, en via de netwerkfunctie kun je muziek en foto’s direct van je PC of NAS streamen*. Daarnaast krijg je direct toegang tot duizenden radiozenders op internet, waaronder veel van de populaire DAB+-kanalen (in Nederland ook wel Digital Radio+ genoemd).

50 hifi-watt en supersolide constructie De NR1609 is een echte 7-kanaalsreceiver met 7 identieke eindversterkers. Elk van deze versterkers levert 50 watt bij 8 ohm. Het signaalpad is zo kort mogelijk gehouden voor een optimale geluidskwaliteit. Dit houdt in sterke microprocessors, multilayer-print en geavanceerde SMD-modules (Surface Mount Devices).

De verschillende analoge en digitale gedeeltes van de receiver zijn volledig van elkaar gescheiden en een reeks afzonderlijke stroomvoorzieningen helpt mee om alle circuits van continue stroom te voorzien. De mechanische constructie en het koelsysteem zijn extreem solide en trillingsvrij. De NR1609 wordt ook 100% passief gekoeld. Je hebt dus nooit meer last van draaiende ventilatoren.

Voor een optimale geluidskwaliteit kun je gewoonweg niet om de lossless formaten FLAC- en FLAC HD heen. Ze worden beide ondersteund door de NR1609, zowel via netwerk als USB. Of je nu je muziekverzameling ript in FLAC of hoge-resolutie FLAC HD-bestanden via internet of andere bronnen koopt: FLAC/FLAC HD zijn momenteel de beste alternatieven voor de 30 jaar oude CD-standaard. En voor wie bijvoorbeeld luistert naar live-albums of klassieke muziek, is het fijn om te weten dat de NR1608 ook ‘gapless’ – zonder pauzes tussen de nummers – afspeelt. Deze nieuwe generatie Denon-receivers kan zelfs vooruit- en terugspoelen in het nummer dat je afspeelt via de netwerkfunctie.

En ben je op zoek naar goede alternatieven voor FLAC, dan zul je blij zijn dat de nieuwste Marantz-receivers ook DSD (Super Audio CD) en AIFF ondersteunen. Wie de effecten van digitale signaalbehandeling helemaal wil uitschakelen – bijvoorbeeld om eens echt kritisch naar muziek te luisteren – kan met de Pure Direct-functie alle circuits uitschakelen die niet essentieel zijn voor de geluidsweergave.

Geavanceerde videoverwerking, 4K-video en slechts één HDMI-kabel voor de TV Dankzij 3D pass-through kun je zonder probleem een 3D-spelconsole of een 3D-Blu-ray-speler aansluiten en het 3D-beeld doorsturen naar een TV met 3D-ondersteuning. Met de HDMI-ingangen aan de voorkant kun je in no-time een camera, spelconsole enz. aansluiten zonder dat je aan de achterkant van het apparaat hoeft te zoeken naar de juiste aansluiting.

Bovendien krijg je wel 8 HDMI-ingangen met HDCP 2.2, een HDMI-repeater, conversie van analoge video naar HDMI en upscaling naar 4k/30Hz Ultra HD-resolutie. Dit betekent in de praktijk dat je al je analoge en digitale beeldbronnen op de receiver kunt aansluiten (inclusief 3D, 4K en HDR, HGL en DOlby Vision) en het beeld met slechts één kabel kunt doorsturen naar de TV of projector. Met Audio Return Channel kun je het geluid van de TV zelfs terugsturen naar de receiver via dezelfde HDMI-kabel. Makkelijker en eleganter kan eigenlijk niet.**

Om te benadrukken hoe goed de HDMI-videoverwerking is, heeft Marantz de NR1609 uitgerust met de modernste en meest geavanceerde videoprocessoren, voor de optimale beeldkwaliteit met de HDMI 2.0-standaard. Daarom ondersteunt hij ook 4:4:4 Pure Color-subsampling, HDR en BT.2020 pass-through.

Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ voor dagelijks gemak Audyssey Dynamic Volume is een intelligente functie die het volume van verschillende programma’s in de gaten houdt en het gekozen luistervolume altijd constant houdt – ook als je een andere signaalbron of televisiezender kiest. Het volume hoeft dus niet meer eerst omlaag en dan weer omhoog als er weer eens reclame op TV is. Audyssey Dynamic EQ is een geavanceerde, digitale ‘loudness’-functie die het geluid aanpast aan laag volume. dit alles kan nu nog eenvoudiger door de nieuwe Audyssey app

Let op: de bovengenoemde functies zijn ontwikkeld voor bijzondere situaties, bijvoorbeeld ’s avonds laat of als de kinderen in bed liggen. Als je optimaal hifi-geluid wilt, kun – en moet – je ze uitschakelen. Dat is gelukkig erg eenvoudig. Je kunt zelfs maximaal vier persoonlijke instellingen opslaan, zodat je in een handomdraai kunt wisselen tussen bijvoorbeeld de optimale instelling voor film, muziek of ’s avonds.

* Om geluid vanaf een NAS af te kunnen spelen, moet deze een mediaserver-functie hebben.

** Hiervoor moet de TV ook Audio Return Channel ondersteunen.

Spraakbesturing Met de Marantz NR1609 kun je straks muziek starten en bedienen met je stem. Gebruik je stem en de Marantz-app om al je muziek af te spelen en op één plek te beheren: muziekdiensten, radio, podcasts en nog veel meer.

* Stembediening voor Marantz NR1609 wordt in jouw land nog niet ondersteund. Deze functies komen beschikbaar zodra Marantz samen met een serviceprovider stembediening in jouw regio lanceert. De NR1609 ondersteunt Amazon's Alexa™. op het moment dat deze service toegankelijk wordt gemaakt door zowel Amazon als Marantz.

Meer informatie volgt.

HiFi Klubbens
Deskundige beoordeling

Voors

 • Volledige HDR en HDCP 2.2-ondersteuning
 • Ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X/DTS Neural:X 7.1 (gratis upgrade)
 • Digitale Audyssey MultEQ-ruimtecorrectie
 • Geavanceerde videoverwerking met analoog-naar-HDMI-conversie en upscaling naar 4K/30Hz
 • HEOS geïntegreerd
 • Geïntegreerde Bluetooth, Wi-Fi, AirPlay en Spotify Connect
 • Geavanceerde gebruikersinterface met setup-wizard
 • ISFccc-beeldkalibratie voor ISF-gecertificeerde installateurs
 • Ondersteunt streaming van FLAC/FLAC HD
 • Afstandsbediening ook met Marantz Remote App 2016 (iOS/Android)
 • Aparte draaitafelingang (MM)
 • HDMI-ingang aan voorkant
 • Intelligente ECO Mode voor tot 50% minder energieverbruik
 • besturings ondersteuning voor Amazon's Alexa™*

Tegens

 • Geen HDMI Zone 2
 • "Slechts" een HDMI uitgang
 • Geen multikanaals pre-out
 • Kan niet geüpgraded worden met Auro 3D
 • Slechts eenvoudige Zone 2-functie. Enkel stereo geluid van apparaten die zijn aangesloten via de analoge audio-ingangen. Niet via HDMI of optisch.

Technische specificaties

Breedte verpakking (cm)0
Gewicht (kg)0
Gewicht verpakking (kg)0
Hoogte verpakking (cm)0
KleurZwart
KleurZwart
Lengte verpakking (cm)0