Skip to content
€ 69,00set
Niet in voorraad. Verwacht: donderdag 16 mei 2024
  -
Set van vier banaanstekkers met goudcoating. De kabel wordt vastgezet met twee schroeven voor optimaal contact tussen de kabel en terminal. Een set bevat 4 stuks

Bekijk ze hier:

Beschrijving

Als je voor je installatie een behoorlijk bedrag inversteert in goede luidsprekerkabels, dan mag je een belangrijk punt niet over het hoofd zien - en dat is er voor te zorgen dat er ook een goede signaaloverdracht is tussen de kabel zowel op de luidspreker als op de versterker. 

Er zijn drie manieren om de kabel aan te sluiten. Dit kan door de draad blank te strippen en rechtstreeks in de klemmen te schroeven of te klemmen, met behulp van spades die vastgeschroefd worden aan de terminals, of zoals in dit geval - met banaanstekkers die bij veel versterkers en luidsprekers direct in de klemmen gestoken kunnen worden voor een optimale aansluiting.

Welke keuze moet ik maken? De geleerden verschillen van mening over welke van deze manieren het beste is en de beste gehoormatige resultaten geeft. Sommigen geven de voorkeur om gewoon gebruik maken van de gestripte kabel, en dus een extra element in de signaalweg weg te nemen. De theorie hierachter is om het zo eenvoudig mogelijk te houden, maar in de praktijk zijn een aantal nadelen. Ten eerste zijn niet alle typen terminals geschikt om op deze manier een goed contact te krijgen. Bovendien worden delen van de kabel gestript en aan de lucht blootgesteld, waardoor het metaal in de kabel wordt beïnvloed door zuurstof en kan afbrokkelen. Dit is geen probleem als je regelmatig de uiteinden van de kabel afsnijdt en een nieuw stuk stript. Goede kabels kunnen duur zijn, en het afsnijden van stukken kabel is niet bijzonder aangenaam of voordelig!

Een ander probleem met gestripte kabel is dat het niet altijd mogelijk is om alle kabeladers in de terminals te krijgen. Met weinig ruimte tussen de terminals is de kans aanwezig dat geleiders van plus en min tegen elkaar aan komen en kortsluiting veroorzaken. In het beste geval gaat alleen de versterker in de beveiliging of wordt deze uitgeschakeld. Maar het kan ook dat door kortsluiting iets in de versterker doorbrand - waarschijnlijk de eindtransistoren - wat vaak een dure aangelegenheid is om te te repareren.

Dan is het beter om banaanstekkers te gebruiken of een juiste set spades. Als deze op de juiste manier worden bevestigd dan beschermen ze het gestripte deel van de kabel, en zorgen ze er voor dat het niet losraakt. Daarnaast biedt een banaanstekker of spade een goed contact met zowel de luidspreker als de versterker, en de kans op een kortsluiting (in ieder geval met banaanstekkers) is minimaal. DALI Lux banaanstekkers hebben een handigheidje waarmee je altijd verzekerd bent van een goed contact. Nadat de stekker is ingebracht in de aansluitbus, kun je er een schroef indraaien waardoor het contact van de connector met de aansluitbus maximaal is, terwijl de kabel stevig vast zit.
Niet alle versterkers of luidsprekers maken gebruik van banaanstekers. Spades kunnen dan een alternatief zijn. Deze zijn niet zo veilig als banaanstekers, maar nog altijd veel beter dan enkel maar een kale draad.

Eenvoudig te monteren DALI banaanstekkers zijn zeer eenvoudig aan een kabel te monteren. Het enige wat je nodig hebt is een kleine platte schroevendraaier. Verwijder twee tot drie centimeter van de isolatie van de luidsprekerkabel en schuif deze in het uiteinde van de banaanstekker. Schroef vervolgens de twee krachtige schroeven vast. Thats it!

Voor de bevestiging kan ook soldeer worden gebruikt, en in beide gevallen kan de binnenkant van de kabel gevuld worden met lijm van een lijmpistool, zodat het vrijgemaakte uiteinde niet meer in aanraking komt met lucht. In de meeste gevallen is dit alles wat nodig is, en heb je geen krimpkousjes of dergelijke nodig.

Twee sets Als je DALI banaanstekkers gebruikt aan beide uiteinden van de kabel, dan heb je acht stekkers nodig - dat wil zeggen, twee sets. Als alleen de versterker of luidspreker gebruik maakt van banaanstekkers dan is het geen probleem om banaanstekkers te gebruiken aan de ene kant, en bijvoorbeeld spades aan de andere kant.

Accessoires voor de DALI Lux

Technische specificaties

KleurRood
Gewicht (kg)0,17
Hoogte verpakking (cm)15
Lengte verpakking (cm)9
Gewicht verpakking (kg)0,17
Breedte verpakking (cm)3

Recensies


3.0
2 recensies
5
1
4
0
3
0
2
0
1
1
Karsten
Duitsland
3/25/2024

Zeer goede service en mooie goederen.

Karsten
Duitsland
Stevan
Zweden
2/10/2024
Stevan
Zweden