- Frontpage›
- Koptelefoons›
- Hoofdtelefoonversterker›
- BURCONDUCTOR3PERFSI
BURSON AUDIO Conductor 3 Performance Zilver
Voors
- Klasse-A-uitgangstrap
- Discrete componenten
- Hoogwaardige USB-ingang met ondersteuning voor 32-bit/768 kHz
- De versterkermodules kunnen geüpgraded worden voor nog beter geluid
- Pass-through voor aansluiting op andere componenten, bijv. eindversterker
- Werkt zelfs met de meest veeleisende koptelefoons
- Mooi en solide ontwerp van aluminium
Tegens
- Geen analoge ingangen
- Geen aansluiting voor gebalanceerde koptelefoon
- Geen toonregeling
- Aansluitingen voor ‘slechts’ één koptelefoon
Eindhoven
Burson Conductor 3 Performance – schitterende koptelefoonversterker voor kritische luisteraars
Burson Audio is een nieuw merk bij HiFi Klubben. Op zoek naar de allerbeste koptelefoonversterkers moesten we helemaal naar de andere kant van de wereld, naar Australië, om iets te vinden dat goed genoeg was. Maar het was de moeite waard!
De Burson Conductor 3 wordt gemaakt in vier verschillende versies. Ze zijn niet goedkoop, maar als je ze hoort, merk je dat de prijs helemaal oké is. Want dit is echt een klasse apart.
De Burson Conductor 3 Performance is hun basismodel – maar eigenlijk begint die waar alle andere fabrikanten ophouden.
Dit is een koptelefoonversterker voor digitale geluidsbronnen. Hij heeft dus een geïntegreerde DAC, maar geen analoge ingangen. Je kunt hem natuurlijk aansluiten op je favoriete koptelefoon, maar hij heeft ook twee paar RCA-uitgangen, waardoor je hem ook als DAC of digitale voorversterker kunt gebruiken.
Het analoge deel heeft een klassieke constructie met discrete componenten en een klasse-A-eindtrap. Dat zou zelfs overkill zijn voor in een uitgebreide, geïntegreerde versterker. Maar dit is ‘gewoon’ een koptelefoonversterker – behoorlijk extreem dus!
Het digitale gedeelte is gloednieuw en speciaal geselecteerd omdat ESS de beste DAC’s ter wereld maakt. In alle modellen worden dezelfde circuits gebruikt, alleen het aantal varieert.
De perfecte oplossing voor je computer
Burson heeft veel tijd en energie gestoken in de USB-ingang van de Conductor-serie. Ze gebruiken een krachtige XMOS-chip die het maximale haalt uit de digitale circuits van de Conductor-serie. De USB-ingang ondersteunt signalen tot 32-bit/768 kHz en kan zelfs DSD 512-bestanden afspelen.
Aan de voorkant van de versterker zit ook een microfooningang. Sluit je allerbeste koptelefoon en een aparte microfoon aan en je games krijgen een geluid waar de meeste mensen alleen maar van kunnen dromen. Je kunt ook een headset, bijvoorbeeld de Audeze LCD-GX, of een head-fi gaming-koptelefoon direct op de versterker aansluiten.
Discrete constructie – een principekwestie
Burson doet de dingen nu eenmaal anders. Om te beginnen zijn ze felle tegenstanders van operationele versterkers (opamps) – dus de kleine, geïntegreerde circuits die als een soort standaard bouwblokken worden gebruikt in bijna alle analoge hifi-apparaten.
Die zijn handig, want om een voorversterker of het analoge deel van een CD-speler te maken, heb je maar één opamp nodig – en een handvol goedkope componenten.
Maar dat is volgens Burson niet goed genoeg. Het probleem is namelijk dat het beperkte oppervlak op een klein stukje silicium, wat een geïntegreerd circuit in feite is, niet groot genoeg is voor echte kwaliteitscomponenten. En omdat alle componenten in één chip zijn gecombineerd, kun je ze niet apart testen.
Dus in plaats van koptelefoonversterkers te ontwikkelen met discrete componenten, heeft Burson Audio ervoor gekozen om de geïntegreerde circuits te behouden – maar ze te bouwen met hoogwaardige, discrete componenten. Die zijn een stuk groter, maar passen nog steeds in de sleuven van een standaard opamp.
Dat betekent dat de discrete opamps van Burson overal gebruikt kunnen worden waar je ook een gewoon circuit zou kunnen gebruiken. En dat betekent weer dat je de koptelefoonversterkers van Burson kunt upgraden met een nóg beter geluid, gewoon door de opamp-modules te vervangen door een duurdere variant.
Burson Audio heeft de afgelopen tien jaar zes generaties discrete opamps ontwikkeld, en bovendien produceren ze verschillende varianten van deze modellen in verschillende prijs- en kwaliteitsklassen.
Klassenstrijd
Burson Audio heeft gekozen voor klasse-A-versterkers. Die staan namelijk bekend om hun goede en muzikale geluid – maar ook om hun hoge stroomverbruik. Terwijl een klasse-D-versterker ongeveer 90% van de elektriciteit omzet in geluid en 10% in warmte, is dat bij een klasse-A-versterker het omgekeerde: hier wordt 90% van het vermogen omgezet in warmte en slechts 10% in geluid.
En om het nog moeilijker te maken, heeft Burson Audio een klasse-A-versterker in een behuizing geplaatst die net zo compact is als die van een moderne klasse-D-versterker. Dat kan alleen omdat de 6 mm dikke aluminium behuizing werkt als één grote koelplaat. Het geribbelde oppervlak is dus niet voor de looks, maar een manier om de warmte effectief af te voeren.
SABRE32 DAC
De ongekend hoge kwaliteit van de versterker maakt echter niets uit als het binnenkomende signaal niet goed is. Alle koptelefoonversterkers van Burson hebben een geïntegreerde DAC, En niet zomaar één. Ze hebben gekozen voor de allerbeste: de ESS SABRE32 9038. Vergeleken met andere, goede DAC’s zoals de Burr Brown PCM1793 heeft de ESS 9038 een gedetailleerder en opener geluid, en een betere dynamiek en helderheid.
Draadloze kwaliteit
Bluetooth is ongekend populair en dat is niet voor niets. Bluetooth is namelijk een heel handige manier om draadloos geluid te versturen en wordt ondersteund door alle mobiele telefoons en computers.
Helaas is het oorspronkelijke Bluetooth-formaat nogal beperkt, in die zin dat het signaal behoorlijk wordt gecomprimeerd voordat het verstuurd wordt. Hierdoor ligt de kwaliteit dichter bij die van een MP3-bestand dan bij CD-kwaliteit.
De oplossing hiervoor is het aptX-protocol, dat veel beter klinkt dan het oorspronkelijke A2DP-protocol, ondanks dat het nog steeds gecomprimeerd is. De koptelefoonversterkers van Burson gebruiken de nieuwste versie, aptX HD genoemd, die hogeresolutiegeluid ondersteunt en een veel grotere bandbreedte heeft. Er wordt nog steeds gebruikgemaakt van compressie, maar de geluidskwaliteit is bijna net zo goed als op CD. Je kunt dus draadloos luisteren zonder concessies op het gebied van de geluidskwaliteit.
Stroom zonder weerstand
Sommige fabrikanten zweren bij ouderwetse, lineaire voedingen, waar een solide transformator de 230 volt van het lichtnet omzet in de lagere spanningen die gebruikt worden in de versterker. Vanwege de interne weerstand in de transformator is het echter moeilijk om de stroom zo snel aan te leveren dat alle variaties in de muziek gevolgd kunnen worden.
De Burson Max Current Power Supply (MCPS) gebruikt geen zware transformatoren of accu’s van zware oplaadcondensatoren, maar klokt de netfrequentie eerst om naar 170 kHz. Dit zorgt er bovendien voor dat ruis en storingen tot ver buiten het hoorbare spectrum verschuiven.