Skip to content

 

Mobile Fidelity – oftewel MoFi – is een Amerikaans bedrijf dat zich al sinds de jaren 1950 specialiseert in hoogwaardige vinylmastering en apparatuur om vinyl af te spelen. Als je een echte liefhebber bent, dan ben je vast wel eens de termen ‘Half Speed Mastering’, ‘Original Master Recording’ en ‘Mobile Fidelity Sound Lab’ tegengekomen op de meest exclusieve LP’s van de grootste artiesten ter wereld. Denk bijvoorbeeld aan de Beatles, Pink Floyd, Bob Dylan en Miles Davis.

21 producten

Mobile Fidelity – de masteropname in je eigen woonkamer

Met al hun ervaring uit de masterstudio binnen handbereik, was het niet vreemd dat ze besloten om afspeelapparatuur met dezelfde krankzinnig hoge kwaliteit te gaan maken. Het resultaat liet niet lang op zich wachten, en tegenwoordig levert MoFi een reeks draaitafels, elementen en RIAA/phono-voorversterkers in de absolute topklasse! En dat zonder dat je je organen hoeft te verkopen of een tweede hypotheek hoeft te nemen. MoFi gaat namelijk voor de beste oplossingen – niet alleen de duurste.

MoFi is voor 100% gefocust op het allerbeste geluid, en ook al zijn hun producten misschien wat minder opvallend dan veel andere modellen: je hoort meteen het kwaliteitsverschil! Zo goed kan vinyl namelijk klinken.

Perfect geluid begint met een goed origineel

In het kort betekent de Mobile Fidelity-filosofie dat ze het allerbeste origineel gebruiken – en dan het liefst de oorspronkelijke masteropname – en op basis daarvan de perfecte vinylmaster snijden. Die wordt vervolgens gebruikt om het authentieke geluid te persen op het vinyl dat je in de winkel koopt. Een proces dat bloed, zweet, tranen en een heleboel geld heeft gekost.

Om de kwaliteit van hun werk te controleren, gebruiken de technici in de masteringstudio draaitafels en elementen met een extreem nauwkeurig en neutraal geluid – en dat was de basis voor MoFi Electronics. Omdat MoFi direct toegang heeft tot de masterstudio, kunnen ze gebruikmaken van uniek referentiemateriaal en technische expertise tijdens de ontwikkeling van hun producten. Tegelijkertijd hebben ze met een aantal belangrijke specialisten in de branche afgesproken om componenten te ontwikkelen die voldoen aan heel specifieke eisen voor de meest natuurgetrouwe weergave.

Hun draaitafels en elementen zijn ontwikkeld in samenwerking met Allen Perkins van Spiral Groove Turntables. Allen heeft meer dan 20 jaar ervaring met high-end audio-apparatuur en is onder andere bekend vanwege een productietechnologie die hij Balanced Force Design noemt. Met deze technologie heeft hij de lat voor geluidskwaliteit, materiaalkeuze, ontwerp en duurzaamheid een flink eind hoger gelegd.

De draaitafels en RIAA/phono-voorversterkers van MoFi worden gebouwd in Michigan in de VS, terwijl andere componenten worden gebouwd op plaatsen waar MoFi de allerbeste vakmensen vindt. Dat geldt bijvoorbeeld voor de exclusieve UltraTracker, met een solide en resonantiedempende behuizing die in Amerika is uitgefreesd uit één blok aluminium en vervolgens naar Japan is gestuurd, waar het element met de hand wordt gebouwd volgens de specificaties van MoFi zelf.

De MoFi UltraDeck is volledig – van het element tot de RCA-terminals – voorzien van ultraflexibele high-end kabels van ultrazuiver koper van de gerenommeerde specialisten van Cardas Audio. De speciale trillingsdempende voetjes heeft MoFi bij HRS (Harmonic Resolution Systems) gehaald, en om hun RIAA/phono-voorversterkers te ontwikkelen, hebben ze de hulp ingeroepen van Tim De Paravicini van EAR Yoshino. Zo zijn zelfs de kleinste details tot in de perfectie uitgedacht.

Het resultaat is een eindeloze reeks lovende recensies van alle toonaangevende hifi-tijdschriften en een heleboel prijzen. Waaronder de felbegeerde en prestigieuze Europese EISA Award 2019-2020 in de categorie ‘Beste draaitafel’ voor de UltraDeck.

MoFi maakt je draaitafel nog beter

Naast alle schitterende draaitafels en elementen kun je bij MoFi ook terecht voor accessoires. Die kun je gebruiken om de prestaties van je draaitafel te verbeteren, ook als er geen MoFi op staat. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit twee geavanceerde RIAA/phono-voorversterkers, waarvan de meest exclusieve – de UltraPhono – is uitgerust met een geïntegreerde klasse A-koptelefoonversterker.

De massieve platenklemmen en dempende voetjes van MoFi zijn ook ontwikkeld in samenwerking met de specialisten van HRS. Voor deze platenklemmen heeft HRS een ultrazwaar polymeer ontwikkeld dat alle trillingen absorbeert en elimineert. Tegelijkertijd zorgt het gewicht van deze platenklem voor een optimaal contact met de ondergrond. De dempende voetjes zijn in eerste instantie ontworpen voor de UltraDeck en StudioDeck, maar ze zijn zo effectief dat ze ook gebruikt worden voor allerlei andere hifi-componenten.