Skip to content
Denon
Home-cinema-receiver

Denon AVR-X1600HDAB

€ 499,00stuk

Het product is niet meer beschikbaar in de gekozen kleur of variant.

7.1 kanalen, 80 hifi-watt, geïntegreerde HEOS, DAB-radio, Spotify Connect, draaitafelingang, Dolby Atmos. Kortom, alles wat je nodig hebt.

Bekijk ze hier:

Beschrijving

Denon AVR-X1600H DAB – 7.1-kanaals surroundreceiver met 80 hifi-watt, DAB-radio, geïntegreerde HEOS-multiroom, AirPlay 2, draaitafelingang, Dolby Atmos en DTS:X.

 • Ondersteunt 4K/UHD, HDR10, HLG en Dolby Vision
 • Geïntegreerde DAB-radio, HEOS-multiroom, Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL, Qobuz via Roon ondersteuning, tweeweg Bluetooth
 • Voice-control via Google Assistant en Amazon Alexa (de Nederlandse versie moet nog geactiveerd worden door Denon)
 • Dolby Atmos incl. Height Virtualization en DTS:X / Virtual:X
 • Met app-remote (iOS/Android)
De AVR-X1600H DAB is een veelzijdige surroundreceiver en een betaalbare eerste stap op weg naar een echte 7-kanaals HD-home-cinema, en wat klinkt hij goed! Hij heeft een vermogen van 80 watt* en met een draaitafelingang, DAB-radio, HEOS-multiroom, Wi-Fi, tweerichtings-Bluetooth (toekomstige update), Spotify Connect, AirPlay 2 en wel 6 HDMI-ingangen (incl. voorkant) zijn de mogelijkheden bijna oneindig.

Je kunt genieten van de nieuwste surroundformaten Dolby Atmos en DTS:X, inclusief Atmos Height Virtualization en DTS Virtual:X die het geluid een hoogtedimensie geven, zonder dat je extra luidsprekers aan het plafond hoeft te hangen.

Met eARC is het heel eenvoudig om surroundgeluid direct uit je TV te halen met één HDMI-kabel. En dankzij de automatische Low Latency Mode kun je gamen zonder vertraging in het geluid. Daarnaast heeft hij Denon’s slimme Eco Mode, waardoor hij veel minder stroom verbruikt, soms tot wel 50%!

En als je de analoge video-ingangen en geavanceerde videoprocessing van de grotere modellen niet nodig hebt, dan krijg je met de AVR-X1600H DAB enorm veel kwaliteit voor je geld.

Geïntegreerde HEOS-multiroom en meer dan genoeg mogelijkheden
Door zijn geïntegreerde HEOS-multiroomfunctie heeft de AVR-X1600H DAB geen extra apparaten nodig om je te laten genieten van een wereld aan muziek en een alsmaar groeiend aantal online streamingservices en tienduizenden internetradiozenders. En je stuurt alles heel eenvoudig aan met de speciale HEOS-app – een perfect geïntegreerd systeem met optimaal geluid.

Klaar voor voice-control
De AVR-X1600H DAB is nu al klaar voor voice-control (Google Assistant en Amazon Alexa). Zodra Denon het geactiveerd heeft, kun je voice-control in het Nederlands gebruiken. Met voice-control kun je een aantal basisfuncties aansturen, zoals het volume en play/pauze/skip. En over een tijdje kun je nog veel meer andere commando’s gebruiken, zodat je nog meer uit je Denon-product haalt.

Let er wel op dat je voor voice-control een apart voice-control-apparaat moet aansluiten op hetzelfde netwerk als de AVR-X1600H DAB, bijvoorbeeld een smartphone of luidspreker met voice-control. Maar die zijn vaak niet zo duur.

*Let op: De opgegeven 80 watt is gemeten als werkelijke hifi-watt (8 ohm, 20 - 20.000 Hz, lage vervorming, twee actieve kanalen). Als we meten zoals sommige concurrenten dat doen (een irritante pieptoon van 1 kHz over één kanaal) levert de AVR-X1600H DAB wel 145 watt. Sta daar eens bij stil als je versterkers vergelijkt.

De Denon AVR-X1600H DAB is verkrijgbaar in het zwart.
80 hifi-watt en supersolide constructie
De AVR-X1600H DAB is een echte 7-kanaalsreceiver met 7 identieke eindversterkers. Elk van deze versterkers levert 80 watt bij 8 ohm. Het signaalpad is zo kort mogelijk gehouden voor een optimale geluidskwaliteit. Dit houdt in sterke microprocessors, multilayer-print en geavanceerde SMD-modules (Surface Mount Devices).

De verschillende analoge en digitale gedeeltes van de versterker zijn volledig van elkaar gescheiden en een reeks afzonderlijke stroomvoorzieningen helpt mee om alle circuits van continue stroom te voorzien. De mechanische constructie en het koelsysteem zijn extreem solide en trillingsvrij. De AVR-X1600H DAB wordt ook 100% passief gekoeld. Je hebt dus nooit meer last van draaiende ventilatoren.

Dolby Atmos en DTS:X – twee oplossingen voor het ultieme bioscoopgeluid
Met Dolby Atmos krijg je hetzelfde geluidssysteem als gebruikt wordt in de beste bioscopen ter wereld. Veel recente filmproducties – bijvoorbeeld op blu-ray – hebben al Dolby Atmos-informatie in het geluidsspoor staan. In de meeste HD-home-cinema’s hoor je hier niets van, maar veel effecten en andere geluidsinformatie zijn eigenlijk toegevoegd om naar een paar extra Atmos-luidsprekers te worden gestuurd – meestal in het plafond – als je de benodigde decoder hebt.

Je kunt Atmos-luidsprekers aansluiten op de twee versterkerkanalen die je anders zou gebruiken voor de achterkanalen van een traditionele 7-kanaals surroundopstelling. Dit betekent dat je met de AVR-X1600H DAB een echte surround-home-cinema kunt bouwen, inclusief twee extra Atmos-luidsprekers (5.1.2). Ook DTS:X, een alternatief formaat dat op Dolby Atmos lijkt, wordt ondersteund. En dankzij de nieuwe eARC-functie is het HDMI-circuit compatibel met televisieprogramma’s die Atmos gebruiken.

Bovendien ondersteunt de AVR-X1600H DAB ook de Dolby Atmos Height Virtualization-technologie. Hiermee kunnen je vloerstaande luidsprekers toch een soort hoogtedimensie creëren. Zo krijg je een nog realistischer geluid, zonder dat je luidsprekers aan het plafond hoeft te hangen – en het effect werkt zowel bij multikanaals- als bij stereosystemen.

Optimale gebruikersvriendelijkheid en afstandsbediening met app
Al tijdens de installatie kun je genieten van de elegante en intelligente grafische gebruikersinterface. Als je de AVR-X1600H DAB voor het eerst aansluit op de TV helpt de Denon ‘Setup Wizard’ je stap voor stap met alle nodige instellingen voor de luidsprekers, ruimtecorrectie, netwerk en aansluitingen. De luidsprekeraansluitingen zitten horizontaal, zodat je alles van bovenaf kunt zien, en ook de nieuwe kleurcodering maakt alles een stuk eenvoudiger. Je kunt nu de bijgeleverde labels gebruiken om ook de kabels een kleurcode te geven.

En als je liever je smartphone gebruikt, download dan de Denon 2016 AVR Remote App, verkrijgbaar voor iOS en Android. Hiermee krijg je totale controle over alles wat dit apparaat kan, inclusief Spotify. Je kunt hem bijvoorbeeld gebruiken om de installatie of het afspelen te regelen, of om door de muziekverzameling op je PC/NAS te bladeren – inclusief artwork. Met de Remote App kun je bijvoorbeeld ook je blu-rayspeler bedienen. En omdat alles via HDMI-CEC gebeurt, werkt deze functie met de meeste merken.

Tweerichtings-Bluetooth, Wi-Fi, Spotify Connect en AirPlay 2 – eindeloze streamingmogelijkheden
De AVR-X1600H DAB is niet alleen compatibel met HEOS, maar is ook voorzien van een draadloos-netwerkfunctie (Wi-Fi). Hij heeft ook AirPlay 2: een Apple-technologie voor geavanceerde multiroomfunctionaliteit met alle AirPlay 2-luidsprekers, gewoon via je iPhone of iPad. De technologie is onderdeel van Apple iOS, dus als je app geluid kan afspelen – inclusief YouTube en Netflix – kun je hem ook gebruiken om te streamen naar je luidsprekers of installatie met AirPlay 2. Via AirPlay 2 kun je ook Siri-voice-control gebruiken met de AVR-X1600H DAB

Naast AirPlay 2 krijg je ook Spotify Connect. Dat is ideaal voor mensen die gek zijn op hun Spotify-app. En je kunt deze twee systemen aansturen met een smartphone als afstandsbediening, en niet als muziekspeler. Hierdoor gaat de batterij veel langer mee dan wanneer je bijvoorbeeld streamt via Bluetooth, en je kunt de muziek afspelen met je oude en vertrouwde muziek-app.

Hij heeft bovendien geïntegreerde Bluetooth, zodat jij, je gezin en vrienden heel eenvoudig de muziek op ieders mobiele telefoon, smartphone of tablet kunnen afspelen op de installatie. De receiver gaat vanzelf aan en kiest de juiste ingang, als je hem via Bluetooth selecteert. En wat helemaal slim is? En wat helemaal slim is? De AVR-X1600H DAB heeft tweerichtings-Bluetooth, zodat je ook muziek kunt streamen naar een Bluetooth-hoofdtelefoon. En met alle uitstekende, draadloze hoofdtelefoons die er momenteel te koop zijn, is dat echt een enorm voordeel.

Haal het maximale uit lossless geluidsformaten
Voor een optimale geluidskwaliteit kun je gewoonweg niet om de lossless formaten FLAC- en FLAC HD heen. Ze worden beide ondersteund door de AVR-X1600H DAB, zowel via netwerk als USB. En voor wie bijvoorbeeld luistert naar live-albums of klassieke muziek, is het fijn om te weten dat de AVR-X1600H DAB ook ‘gapless’ – zonder pauzes tussen de nummers – afspeelt. Ook is hij geschikt om bitstream/DSD en AIFF af te spelen.

4K-video en slechts één HDMI-kabel voor je TV
De AVR-X1600H DAB heeft 6 HDMI-ingangen met HDCP2.3 en een HDMI-repeater. Dit betekent in de praktijk dat je al je digitale beeldbronnen op de receiver kunt aansluiten (inclusief 3D en 4K) en het beeld met slechts één kabel en perfecte digitale kwaliteit kunt doorsturen naar de TV of projector. Met de HDMI-ingangen aan de voorkant kun je razendsnel een camera, spelconsole enz. aansluiten zonder dat je aan de achterkant van het apparaat hoeft te zoeken naar de juiste aansluiting.

Met Audio Return Channel kun je het geluid van de TV zelfs terugsturen naar de receiver via dezelfde HDMI-kabel, ook met Dolby Atmos-informatie via de geavanceerde eARC-functie. Makkelijker en eleganter kan eigenlijk niet.*

Audyssey Dynamic Volume en Dynamic EQ voor dagelijks gemak
Audyssey Dynamic Volume is een intelligente functie die het volume van verschillende programma’s in de gaten houdt en het gekozen luistervolume altijd constant houdt – ook als je een andere signaalbron of televisiezender kiest. Het volume hoeft dus niet meer eerst omlaag en dan weer omhoog als er weer eens reclame op TV is. Audyssey Dynamic EQ is een geavanceerde, digitale ‘loudness’-functie die het geluid aanpast aan laag volume.

Let op: de bovengenoemde functies zijn ontwikkeld voor bijzondere situaties, bijvoorbeeld ’s avonds laat of als de kinderen in bed liggen. Als je optimaal hifi-geluid wilt, kun – en moet – je ze uitschakelen. Dat is gelukkig erg eenvoudig. Je kunt zelfs maximaal vier persoonlijke instellingen opslaan, zodat je in een handomdraai kunt wisselen tussen bijvoorbeeld de optimale instelling voor film, muziek of ’s avonds.

* Hiervoor moet de TV ook Audio Return Channel ondersteunen.

HiFi Klubbens
Deskundige beoordeling

Voors

 • Geïntegreerde DAB-radio
 • Dolby Atmos incl. Height Virtualization en DTS:X / Virtual:X
 • Geïntegreerde HEOS-multiroom en internetradio
 • Voice-control via Google Assistant en Amazon Alexa
 • Apple AirPlay 2, Spotify Connect, TIDAL, Qobuz via Roon ondersteuning, tweeweg Bluetooth
 • Volledige HDCP 2.3-ondersteuning
 • eARC voor overdracht van Dolby Atmos via HDMI van TV
 • Automatische Low Latency Gaming Mode via eARC
 • Ondersteunt Dolby Vision / HLG
 • Draaitafelingang (MM)
 • Geavanceerde gebruikersinterface met setup-wizard
 • Ondersteunt streaming van FLAC/FLAC HD/DSD
 • Afstandsbediening ook met Denon 2016 AVR Remote App en HEOS-app (iOS/Android)
 • HDMI-ingang aan voorkant
 • Intelligente ECO Mode voor tot 50% minder energieverbruik

Tegens

 • Erg weinig analoge aansluitingen
 • Slechts één HDMI-uitgang
 • Geen analoog-naar-HDMI-videoconversie of upscaling
 • Geen geavanceerde gebruikersinterface
 • Eenvoudiger versterkerdeel dan de grotere AVR-modellen
 • Zone 2-functie uitsluitend via eventueel ongebruikte luidsprekeruitgangen
 • Voor voice-control is een aparte smart-luidspreker nodig (apart verkrijgbaar)
 • Ondersteunt geen 8K-video

Accessoires voor de Denon AVR-X1600HDAB

Technische specificaties

Uitgangsvermogen (8 ohm, 2 kanalen)80 watt
Uitgangsvermogen (6 ohm, 1 kanaal)145 watt
Uitgangsvermogen (6 ohm, 2 kanalen)120 watt
Dempingsfactor0,08

Aanbevolen producten