Skip to content

HiFi Scenen Talks
Niki & The Dove

Het sprankelende popduo Niki & The Dove heeft met zijn experimentele en futuristische nummers internationale lof geoogst voor hun eigenzinnige popgeluid. De twee leden, Malin Dahlström en Gustaf Karlöf, zijn ook wat ‘nerdier’ dan de meeste popacts. Malin en Gustaf zijn eigenlijk altijd al met muziek bezig geweest en werken nauw met elkaar samen. Ze hebben vaak geen woorden nodig en werken erg intuïtief, zo vertellen ze in studio 4 van Radiohuset in Stockholm.
‘Als we tijdens het schrijfproces beginnen te praten in plaats van muziek te maken, is dat een teken dat een nummer niet afgemaakt zal worden. Waarschijnlijk omdat het niet goed genoeg is,’zegt Malin over de frustraties die ze kan ervaren tijdens het schrijfproces.

Gustaf is het met haar eens: ‘Het kan echt irritant zijn. Als ik een idee heb dat ik erg goed vind, maar waar Malin het niet mee eens is, dan maken we er gewoon geen nummer van, hoe frustrerend dat ook kan zijn’, vertelt hij. En misschien is deze compromisloze aanpak wel de reden dat de muziek van dit duo ook internationaal zoveel indruk heeft gemaakt. Hun analoog-futuristische geluid is tegelijk tijdloos en toekomstgericht. Het klinkt als een tijdreis langs alle grote muzikale voorbeelden en de sterren van de toekomst, met akoestische composities en een subtiel gebruik van moderne digitale technologieën en autotune-effecten. Of je nu van uptempo of van slowdance houdt, de nummers zijn erg dansbaar, maar hebben tegelijkertijd een zekere melancholie. De instrumentatie is luchtig en ademt bijna. Alle synthmelodieën, strakke drums en bas- en gitaarloopjes zijn gearrangeerd rondom de karakteristieke stem van Malin.

Tijdens de opnames van het nieuwe album zorgde de compromisloze aanpak van het duo echter ook voor de nodige problemen. Zo vertellen ze dat het nummer So Much It Hurts, de tweede single van Everybody’s Heart Is Broken Now, bijna niet op het album terecht was gekomen.

‘We hadden twee verschillende versies van het nummer en we konden het niet met elkaar eens worden, het werkte gewoon niet. We hadden het echt bijna opgegeven. Soms klinkt een nummer gewoon niet zoals je wilt’, vertelt Malin over de opnames, die ergens op een zolder in Göteborg plaatsvonden.

De twee leden hadden hier een studio opgebouwd en werkten dag en nacht aan de nummers voor hun nieuwe album. ‘Op een avond laat wilde ik niet meer werken’, aldus Malin. ‘Ik pakte mijn fiets en zei tegen Gustaf: ‘‘Ik ga naar huis! Blijf jij maar hier’’, en ik fietste naar huis. Om vier uur ‘s ochtends belde Gustaf plotseling. Hij was dolblij en vertelde dat hij gevonden had wat er aan het nummer ontbrak, hij had het pianoloopje gemaakt dat je duidelijk kunt horen in So Much It Hurts,’ vertelt ze.

Het album is niet alleen in Göteborg ontstaan. Ze hebben er ook in Londen, Los Angeles, Austin en Toulouse aan gewerkt. Die laatste stad is de woonplaats van producer Alan Braxe. Toch zijn alle nummers in de afgelopen drie jaar ontstaan, tussen de optredens naar aanleiding van hun succesvolle debuutalbum Instinct uit 2012 door. Ze zijn geïnspireerd door kleine, obscure vinylreleases uit Malins vinylverzameling en op YouTube. Je zou door de nummers en vooral de titel Everybody’s Heart Is Broken Now kunnen denken dat het om liefdesliedjes gaat, maar dat is niet zo. De teksten gaan over liefde, maar hebben een diepere betekenis:

‘Everybody’s Heart Is Broken Now is een citaat uit een brief van Allen Ginsberg. Hij schrijft: “Het maakt niet uit of je hart geBroken Now is, want iedereen heeft tegenwoordig een geBroken Now hart”’, legt Malin uit. Hoe luisteraars de teksten interpreteren, wordt bepaald door hun situatie en op welk punt in hun leven ze staan. ‘Het gaat niet om liefde, maar om onverschilligheid’, zegt ze. Gustaf vult haar aan: ‘We hebben deze titel gekozen om te benadrukken dat we in een tijd leven die brandt. Maar de wereld heeft altijd in brand gestaan, hij brandt nu misschien niet meer dan vroeger, maar met welke houding treden we dat tegemoet?’