Echt vermogen en reclamevermogen
Als je ergens leest dat een surroundreceiver een vermogen heeft van bijvoorbeeld 100 watt, wil dit meestal zeggen dat hij 100 watt levert in twee van de zeven kanalen van het totale frequentiegebied. Zo wordt het vermogen van een ouderwetse stereoversterker gespecificeerd, en 100 watt is meestal genoeg om een stereo mee aan te sturen. Maar veel fabrikanten geven meestal alleen het vermogen op bij een testtoon van 1 kHz bij 6 ohm in slechts één van de zeven kanalen. Met andere woorden: ze meten een irritante zeurtoon in mono!
Dit ‘reclamevermogen’ is bedacht om de gemiddelde consument het idee te geven dat het product veel beter – en krachtiger – is dan in werkelijkheid. Maar als vermogens niet op dezelfde manier worden gemeten, kun je ze ook niet met elkaar vergelijken. Het heeft bijvoorbeeld geen enkele zin om een serieus hifi-vermogen over twee kanalen te vergelijken met een pieptoon in één kanaal. Dat is appels met peren vergelijken.
Een merk dat daar de gevolgen van ondervindt, is NAD, dat traditioneel grote voedingen voor ruimschoots vermogen gebruikt voor zijn receivers. En daarom heeft NAD het vermogen altijd gemeten en gespecificeerd op basis van ‘alle kanalen bij vol vermogen’. De markt heeft deze eerlijkheid echter niet opgevolgd of begrepen, en daarom heeft ook NAD ervoor gekozen om voortaan ‘stereo-watt’ op te geven (twee kanalen tegelijkertijd), net als de concurrenten. Maar het bedrijf geeft ook nog steeds de eerlijke en onopgesmukte gegevens weer op basis van alle kanalen tegelijkertijd. En ga er maar vanuit dat andere fabrikanten een goede reden hebben om dit niet te doen!
Bij HiFi Klubben vinden we het ook niet eerlijk om het uitgangsvermogen bij slechts één kanaal op te geven, maar omdat de meeste van onze concurrenten geen ‘echte’ hifi-wattages opgeven, zijn wij gedwongen om hetzelfde doen bij onze NAD- en Denon-producten, zodat je ze in ieder geval kunt vergelijken. Daarom geven we nu drie verschillende vermogens bij al onze modellen, en kun je op onze website alle technische gegevens lezen die we van onze leveranciers hebben gekregen. Zo kun je weer appels met appels en peren met peren vergelijken. Je loopt bovendien niet het risico dat je een miskoop doet terwijl je hoopt dat iedereen eerlijk zakendoet.
HD-filmgeluid is veel beter dan CD
De beste, nieuwe multikanaals HD-geluidsformaten – Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio – geven je een exacte kopie van de 24-bit masteropname in de filmstudio, wat gelijk staat aan ongeveer drie tot vier keer CD-kwaliteit over acht kanalen! Ter vergelijking: het oude Dolby Digital- of DTS-filmgeluid van DVD’s is veel slechter dan het geluid van een CD en vergelijkbaar met een slechte MP3. Dit is natuurlijk reden genoeg om te investeren in een goede receiver en een paar goede luidsprekers voor in je HD-home cinema.
Echt multikanaals HD-geluid krijg je alleen nog maar van Blu-ray en HD-spelconsoles, zoals de PS4. Het geluid van HDTV-uitzendingen heeft geen hoge resolutie, maar blijft in het beste geval steken op DVD-kwaliteit. De allerbeste geluidskwaliteit die momenteel op Netflix te horen is, is ‘Dolby Digital Plus’; dit formaat klinkt iets beter dan DVD. Dat is natuurlijk nog niet hetzelfde als echte HD-kwaliteit, maar dat kan in de toekomst nog veranderen.
Let op: multikanaals HD-geluid kan alleen via HDMI worden doorgestuurd vanaf je Blu-ray-speler!
Dolby Atmos, DTS:X en Auro 3D – de ultieme surroundervaring
Sinds de introductie van Dolby TrueHD en DTS-HD Master Audio zijn er verschillende ‘hypersurround’-formaten ontwikkeld die nog meer surroundkanalen toevoegen en je filmervaring een totaal nieuwe dimensie geven. De allernieuwste ontwikkeling op dit gebied is Dolby Atmos, direct gevolgd door Auro 3D en DTS:X.
Het nieuwe en revolutionaire van Dolby Atmos is dat het plafond een nieuwe dimensie toevoegt aan je audiosysteem. Hierdoor kan er een bijzonder levendig en driedimensionaal geluidsbeeld gecreëerd worden. Soms lijkt het zelfs alsof de zwaartekracht ineens wegvalt, zoals bij de kaskraker ‘Gravity’.
De grens voor het meest uitgebreide Atmos-thuissysteem ligt meestal bij 7.2.4 kanalen, waarbij de vier het aantal plafondluidsprekers weergeeft. Hiervoor heb je wel een geavanceerde receiver en een extra eindversterker nodig voor de extra kanalen, maar als je nog verder wilt gaan, kan dat natuurlijk ook. Een Atmos-thuissyteem kan uit maximaal 24 kanalen bestaan, incl. 10 luidsprekers in het plafond, en professionele bioscopen hebben soms een systeem dat bestaat uit 64 kanalen!
Maar zo extreem hoeft het niet. Als je bijv. nog geen luidsprekers in je plafond wilt monteren, kan een traditioneel 7.1-kanaals systeem met HD-geluid je nog steeds een schitterende surroundervaring geven.
Streaming en multiroom – een wereld aan muziek via je home cinema
Veel nieuwe home cinema-receivers hebben een geïntegreerde netwerkfunctie en verschillende mogelijkheden om muziek te streamen, bijv. Bluetooth, AirPlay en ondersteuning voor Spotify Connect. Met een smartphone of tablet heb je binnen een paar seconden toegang tot meer dan 30 miljoen nummers die je direct op je installatie kunt afspelen.
En als je nog verder wilt gaan, kun je de muziek doorsturen naar een andere kamer met de Zone 2-functie waar veel moderne receivers mee zijn uitgerust. Maar dat is eigenlijk een soort noodoplossing. Als je echt muziek in meerdere kamers wilt hebben, dan heb je een multiroom-streamingsysteem nodig, zoals Sonos, HEOS of Bluesound.
Met een multiroom-systeem en een goede home cinema heb je eigenlijk alles wat je nodig hebt voor films en muziek. Elk systeem heeft zijn voor- en nadelen, maar op het gebied van home cinema is HEOS erg aantrekkelijk vanwege de perfecte integratie met de receivers van Denon.
Met HEOS hoef je de muziekstreamer maar één keer aan te sluiten op de receiver, en daarna kun je hem vergeten. Hij gaat namelijk automatisch aan en uit, en ook het volume wordt automatisch geregeld, zodat het echt een geïntegreerd systeem is. En dat is een groot voordeel, zeker als het hele gezin het systeem moet kunnen gebruiken.