HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Muziek schept een band

– ook tussen generaties

Als je met het hele gezin naar muziek luistert, leer je elkaar beter kennen en begrijpen. Daar weet journalist en spreker Mikkel Falk Møller alles van. Want muziek heeft de generatiekloof in zijn gezin overbrugd en een sfeer gecreëerd waarin iedereen kan zeggen wat hij of zij wil.

Hij heeft samen met zijn vader Bob Dylan in Brussel gezien en Bruce Springsteen in Parijs. Hij is samen met zijn moeder naar de Rolling Stones geweest in Berlijn en Stockholm. Om maar wat te noemen. Want dit soort muzikale ervaringen samen met zijn ouders loopt als een rode draad door het leven van de 42-jarige Mikkel Falk Møller.

‘We zijn nooit samen gaan sporten of vissen. Onze familieband is gebaseerd op muziek,’ zegt hij.

‘Deze concerten behoren absoluut tot de beste herinneringen die ik samen met mijn ouders deel.’

Je zou kunnen zeggen dat we de muziek aan elkaar doorgeven, zonder het op te dringen’
- Mikkel Falk Møller

Deze traditie begon eigenlijk toen Mikkel Falk Møller op ontdekkingsreis ging in de vinylcollectie van zijn ouders en de muziek uit hun jeugd begon te beluisteren. Albums van The Doors en Rolling Stones waren de soundtrack van zijn jeugd – hij kreeg zijn eerste kus tijdens een nummer van Bob Dylan.

Zijn familie woonde een tijd in Brussel, en toen Dylan in 1991 een concert in die stad aankondigde, ging de 14-jarige Mikkel Falk Møller er natuurlijk heen – met zijn broer en vrienden, maar ook met zijn ouders. Het jaar daarna vertrok het hele gezin in juni met hun nieuwe Citroën naar Parijs om Bruce Springsteen te zien. En zo ontstond een informele traditie. Terwijl ze onderweg waren, vloeiden de hevige discussies over ‘Blonde on Blonde’ of ‘The River’ heel natuurlijk over in gesprekken over hun persoonlijke emoties en concrete herinneringen.

‘Dankzij muziek heb ik verhalen van mijn ouders gehoord die ze nooit verteld zouden hebben tijdens het avondeten of met kerstmis. Zo weet ik nu dingen over hun jeugd die ik anders nooit geweten zou hebben.’

En daarom is Mikkel Falk Møller ervan overtuigd dat deze uitstapjes, deze concerten en alle gesprekken over muziek de band met zijn ouders versterkt hebben.

‘Dat we dit met elkaar hebben gedeeld, betekent meer voor me dan ik destijds kon vermoeden. Het was alsof de verschillen tussen ons verdwenen, en dat we elkaar echt begrepen. En dat zorgde weer voor openheid, dat we elkaar alles konden vertellen. Bij mij in het gezin bestaan geen taboes, terwijl ik vrienden heb waar alle lijken in de kast blijven zitten,’ vertelt hij.

PIC2_Mikkel.Moeller.Volume_1800x1300.jpg

Blowen met mamma

Tijdens de uitstapjes naar Rolling Stones-concerten met zijn moeder merkte hij regelmatig hoe ze samen weer even oud leken – tieners eigenlijk. Bijvoorbeeld toen hij haar in 1998 optilde zodat ze Mick Jagger een high-five kon geven, of in Stockholm in 2014, toen ze toevallig langs het hotel kwamen waar de Stones sliepen. De drummer, Charlie Watts, kwam naar buiten en de moeder van Mikkel Falk Møller sprak hem aan. Hij pakte haar hand beet toen ze vertelde dat ze de band al 50 jaar volgde. ‘Charlie Watts was heel oprecht, toen hij zei: dat vind ik fijn om te horen.’

Iets wilder was tijdens hun allereerste reis: met de auto naar Berlijn in 1995. Het was, zoals Mikkel Falk Møller het zelf zegt, ‘nogal chaotisch’. ‘Berlijn was in die tijd een zooitje, met overal kraakpanden. We hadden geen hotel en geen kaartjes voor het concert, maar dat regelden we daar wel. Na het concert zaten we natuurlijk nog vol adrenaline. We gingen naar een kroeg waar we in gesprek kwamen met een Duits omaatje dat joints zat te rollen. Ze vroeg of we een hijs wilden, en dat wilden we wel! Mijn moeder had weliswaar niet meer geblowd sinds ze in 1973 naar een concert van de Stones was geweest, maar nu waren we daar – en werden we samen high.’

PIC_Mikkel.Moeller.Volume_1800x1300.jpg

Hoopt op Cave

Ook Mikkel Falk Møllers 21 jaar jongere zus doet tegenwoordig mee met de familietraditie. Ze ging Dylan-posters op in haar kinderkamer en toen de Rolling Stones in 2013 optraden in Hyde Park, Londen, stond zij als 16-jarige helemaal vooraan keihard mee te zingen, naast haar grote broer van 37 en haar 64-jarige vader.

‘Ik en mijn zus zijn natuurlijk familie, maar we zijn ook van twee heel verschillende generaties. Het was leuk om daar met drie generaties te staan en dit concert samen mee te maken. Je zou kunnen zeggen dat we de muziek aan elkaar doorgeven, zonder het op te dringen.’

Mikkel Falk Møller heeft een zoon die bijna drie is. En omdat hij, Mikkel dus, niet zijn zoon, werkt als journalist en spreker op het gebied van muziek krijgt zijn zoon de muziekgeschiedenis als het ware met de paplepel ingegoten. 

‘We zijn nooit samen gaan sporten of vissen. Onze familieband is gebaseerd op muziek’
- Mikkel Falk Møller

‘Natuurlijk, ik hoop dat ik met mijn zoon dezelfde band krijg als ik met mijn ouders heb. Dat is echt heel waardevol. Het probleem is alleen, waarschijnlijk wordt het niet met Dylan en de Stones... aan de andere kant, je weet het nooit. Gelukkig ontdek je altijd weer iets nieuws. Misschien gaan we samen wel naar Blur of Nick Cave.’

 

Ontdek deze albums die al hele generaties boeien.

The Beatles - Revolver

Nick Cave - The Boatmans Call

Johnny Cash - At Folsom Prison

Bob Dylan - Highway 61 Revisited

The Rolling Stones - Sticky Fingers