HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Hi-Fi Scenen met Thomas Dybdahl

De Noorse singer/songwriter en gitarist Thomas Dybdahl kan niet wachten om zijn zevende album op wereld los te laten.

- Het is geweldig om weer een actuele plaat te hebben. Ik vergeet iedere keer hoe opgewonden ik raak zo vlak voor de release en hoe lang het duurt voordat een album klaar is. Maar ik ben blij dat het nu uitkomt. Een nieuw album is weer een nieuwe fase: er zijn nieuwe concerten, nieuwe songs en je hoopt iets gemaakt te hebben wat je hele carrière bij je blijft.

Op 24 februari  brengt Thomas Dybdahl het album "The Great Plains" uit, vier jaar nadat "What's Left is Forever" bovenaan de Noorse albumcharts preikte. Het is vijftien jaar geleden dat Dybdahl’s solo debut "... That Great October Sound" uitkwam en sindsdien heeft hij zich gemanifesteerd als een van de beste Noorse singer/songwriters. Inmiddels heeft hij zeven studoo albums uitgebracht, is hij een aantal samenwerkingen aangegaan en heeft hij een Grammy Award gewonnen.

-  Ik ben niet zo bezig met de verkoopverwachtingen van dit album, maar het zou cool zijn als ik iets gemaakt heb wat de mensen kunnen waarderen.

Voor Thomas is het belangrijk dat het album niet alleen een verzameling liedjes is. Er moet ook een soort rode draad doorheen lopen.

- Ik wil niet dat de mensen mijn plaat luisteren en achteraf het gevoel hebben dat het zonde van hun tijd was. Ik wil dat mijn muziek iets met ze doet en daarmee geef ik ze iets terug voor het luisteren naar mijn plaat.

In een tijd waarin veel artiesten kiezen voor het uitbrengen van losse songs, heeft het albumformaat Thomas Dybdahl nog altijd veel te bieden.

- Ik wil graag gelukkig zijn en dus doe ik graag dingen die mij gelukkig maken. Een compleet album uitbrengen is een grote, monumentale taak. Het kost meer tijd, maar geeft ook meer ruimte. Ik ben in de gelukkige omstandigheid dat ik een compleet album mag opnemen en uitbrengen,dus dat doe ik met het grootste plezier.

Op "The Great Plains" werkte Thomas Dybdahl samen met songschrijvers als Ingrid Helene Håvik (Highasakite), Nina Nielsen, Øystein Greni, David Baerwald and David Poe. Dit zijn de schrijvers waarvan hij zelf zegt fan van te zijn. Het album is, volgens Thomas, erg zelfbeschouwend – hij heeft geprobeerd uit te vinden wie hij is en hoe hij geworden is wie hij nu is.

- Je kent je zelf lang niet zo goed als je misschien denkt. Hoe ben je geworden wie je nu bent? Op dit album heb ik songs geschreven over mijn familie en over de meest bepalende momenten uit mijn leven.

Het proces van samenwerken met andere artiesten had hij voor geen goud willen missen.

- Ik werk graag samen met andere singer/songwriters om zodoende een andere kijk op dingen te krijgen. Wat is belangrijk muzikaal? Wat is tekstueel belangrijk?

Dybdahl's nieuwe album is opgenomen in Propeller studios met Kåre Vestrheim als producer.

- Het is echt cool om met Kare te werken. Hij is een producer die niet alleen bedenkt en zegt wat ik moet doen, maar hij zegt ons vooral ook wat we beter anders kunnen doen.

De band op dit album bestaat uit Nikolai Eilertsen (BIGBANG, Elephant9) op bas, Pål Hausken (In The Country, Monica Heldal) op drums en Thomas Dybdahl and Kåre Vestrheim op alle gitaren en toetsen.

- Ik was op zoek naar een intiem geluid waarbij de luisteraar het gevoel heeft aanwezig te zijn in de ruimte waar het album werd opgenomen.

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina