HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

HiFi Scenen presenteerde verduiveld goed geluid op COPENHELL

Toen het metalfestival Copenhell in Kopenhagen de poorten naar de hel opende, was HiFi Klubben er natuurlijk bij met Hi-Fi Scenen, ons eigen luisterconcept. Op Hi-Fi Scenen konden festivalbezoekers tijdens een intieme interview- en luistersessie praten met een paar echte die-hard audiofreaks en metalheads. Dit jaar konden festivalgangers genieten van Hellhorse, Entombed A.D. en Artillery, die hun publiek een kijkje achter de schermen gaven en vertelden over het ontstaan van hun muziek, hun inspiratiebronnen en de toekomst van geluid.

Hellhorse speelt een ongepolijste, smerige en groovy mix van punk, metal en klassieke rock, en wordt door de Deense muziekpers omschreven als ‘the dirtiest rockband in Denmark’. Zij hebben iets speciaals gemaakt voor echte audionerds, want hun nieuwste plaat Hellhorse is uitgegeven op 180 gram zwaar vinyl. De productie is, in tegenstelling tot hun eerdere platen, niet live en met alle muzikanten tegelijkertijd in de studio ingespeeld, maar bestaat uit verschillende lagen. Dit keer heeft de band zich namelijk meer gericht op de details en de perfecte opname van elke afzonderlijke take.

‘Het album is erg ‘‘geproduceerd’’. We wilden een massief en monumentaal geluid. Alles moest echt “larger than life” klinken. Een geluid dat je trommelvliezen en luidsprekers bijna laat scheuren, en je een bovendimensioneel, bovenmenselijk geluid geeft. Als een Amerikaanse 18-wieler die door een Scandinavisch landschap rijdt met een chauffeur die een slok te veel op heeft’, vertelt de band.

Ook de thrashmetalband Artillery heeft hun nieuwe album Penalty by Perception in lagen opgenomen. Zij hebben zich, net als Hellhorse, gefocust op de details in hun muziek, maar het centrale element was de diversiteit in het geluid en de verschillende elementen in de nummers; met name bij de zang, die voortdurend wisselt tussen snel en langzaam. Zo heeft de band ervoor willen zorgen dat hun muziek de luisteraars iets kan meegeven, in iedere situatie en op elk moment van hun leven – in tegenstelling tot live, waar ze natuurlijk niet dezelfde controle hebben over het uiteindelijke resultaat.

‘Als je in de studio zit, kun je je veel beter met de details bezighouden dan wanneer je live speelt. Als we toeren spelen we telkens ergens anders, met ander geluid en een andere akoestiek. We weten dus nooit wat we krijgen. Live hebben we nooit alles 100% onder controle, hoe graag we ook zouden willen’, vertelt de band. Net als altijd zijn de opnames van hun nieuwe album heel soepel verlopen. ‘Gelukkig zijn alle leden erg betrokken bij de band. We hebben dus weinig last van conflicten tijdens de opnames. We steunen elkaar en werken heel goed samen. Deze opnames vormen echt een concept. En om dat te laten werken, moet je een team zijn.’

De deathmetalband Entombed A.D. omschrijft zijn muziek als agressief, ‘distorted’ en ‘pissed off’, maar tegelijk ook groovy. Zij wilden de opnames van hun album Dead Dawn zo simpel mogelijk houden om de eenvoud en directheid van de nummers intact te houden.

‘Je kunt tien jaar lang aan één nummer blijven werken. Maar wij wilden het zo eenvoudig mogelijk houden, om het rauwe geluid ook op plaat te krijgen. We dachten dat we, als we te veel met de zang zouden ‘fucken’, het gevoel kwijt zouden raken’, aldus de band. Tijdens het schrijfproces proberen ze ook niet te veel te analyseren, maar gaan ze voor het directe gevoel, het geluid en een soort ‘live-ervaring’ die hun muziek een fysieke dimensie geeft. Datzelfde effect, waarbij de luisteraar niet hoeft na te denken maar zich kan overgeven aan de muziek, heeft de band ook buiten hun eigen genre gevonden – namelijk in instrumentale soundtracks van films.

‘Als je urenlang in de studio hebt zitten luisteren naar metal en distortion, dan moet je je hoofd even leegmaken – en het dramatische dat veel soundtracks hebben, heeft veel gemeen met metal. Muzikale soundtracks volgen geen regels of sjablonen, en het kan heel bevrijdend werken voor professionele musici om te luisteren naar muziek waarbij je niet weet wat je te wachten staat. Dan hoef je even niet na te denken’, vertelt de band.

Wil je meer weten wat Hellhorse, Entombed A.D. en Artillery te vertellen hebben? Dan kun je de drie interviews hier bekijken:

Wij denken dat je meer leuk vindt dan alleen deze pagina

We maken gebruik van koekjes, ook wel cookies, zodat je online kunt winkelen. We gebruiken ze ook om uit te vinden hoe onze website wordt gebruikt, zodat we onze site verder kunnen verbeteren. Door verder te gaan accepteer je deze cookies. Lees meer over cookies hier