HiFi Klubben

Skip to content
Lokale aanbiedingen Pak je korting op demo modellen, overtollige voorraad, uitlopende en refurbished producten! Bekijk ze hier

Zo krijg je het optimale TV-beeld

Als je een nieuwe flatscreen uitpakt, staat hij meestal helemaal verkeerd ingesteld. Hier kun je lezen hoe je razendsnel en heel eenvoudig een veel beter beeld uit je nieuwe TV haalt – helemaal gratis!

De fabrieksinstellingen van je TV zijn bedoeld om indruk te maken in de winkel en niet voor een correcte beeldweergave thuis. De TV die in de winkel het hardst schreeuwt krijgt de meeste aandacht, en wordt daarom vaker verkocht dan het model ernaast. Daarom hebben fabrikanten het contrast, de scherpte en de blauwe kleur meestal helemaal omhoog gedraaid, waardoor het beeld extra wit en helder lijkt.

Als je dit niet verandert, worden je ogen sneller moe en mis je alle prachtige details waar film- en TV-producenten zoveel tijd, geld en energie in hebben gestoken. En hoe duurder en beter je TV is, hoe meer je hierdoor misloopt.

Het is eigenlijk heel eenvoudig

Het is gelukkig helemaal niet moeilijk om beter beeld uit je TV te halen. Je hoeft alleen maar een paar basisinstellingen te veranderen via het menusysteem van de TV en de afstandsbediening. En als je klaar bent, kun je lekker achterover leunen en genieten van een natuurlijker en rustiger TV-beeld.

Hieronder krijg je een korte handleiding die beschrijft hoe je de basisinstellingen kunt verbeteren van de merken die we bij HiFi Klubben verkopen: Samsung, Sony en LG. Heel handig voor iedereen die geen zin heeft om zich onnodig druk te maken om geavanceerde technologie.

Hier vind je de handleiding

Film Mode – de magische oplossing voor beter beeld

Je TV bevat een heleboel basisinstellingen die je zelf heel eenvoudig kunt aanpassen, bijvoorbeeld contrast, helderheid, kleur, beeldscherpte en verschillende digitale filters die je aan en uit kunt zetten (bijvoorbeeld ruisonderdrukking).

Er zijn zelfs zo veel instellingen dat de gemiddelde consument al snel het overzicht kwijtraakt. Maar gelukkig hebben de fabrikanten van je TV ervoor gezorgd dat je al een heel eind kunt komen door maar op één menu-item te klikken: Film Mode (ook wel Movie Mode genoemd).

Met Film Mode kun je de TV in één keer instellen met de waarden die de film- en TV-industrie als ‘correct’ heeft gedefinieerd. In tegenstelling tot de muziekindustrie werkt de TV-industrie namelijk met vastgestelde standaarden, en die gelden voor zowel professionele gebruikers als thuisgebruikers. Film Mode is kortom een poging van de fabrikant om deze standaarden zo goed mogelijk te benaderen, zonder dat je de TV hoeft uit te lezen met dure, professionele apparatuur.

Kalibratie – als je voor perfectie gaat

Een TV kalibreren is eigenlijk niets meer dan een aantal beeldinstellingen meten en aanpassen om zo dicht mogelijk in de buurt van het perfecte beeld te komen. En omdat ieder scherm weer anders is, moet je deze instellingen voor elk scherm apart aanpassen om een 100% optimaal resultaat te krijgen.

Voor een echte kalibratie heb je gespecialiseerde meetapparatuur, toegang tot geavanceerde instellingen en een gedegen opleiding nodig om de meetresultaten te kunnen analyseren en de nodige aanpassingen te kunnen doen – en dat voor iedere TV apart!

Meestal gebeurt dit door een professionele TV-technicus, en dat is niet goedkoop! Maar je krijgt dan wel echt het allerbeste beeld, en voor heel wat TV-freaks is dat het meer dan waard. En hetzelfde geldt als je de trotse bezitter bent van een goede home-cinema met projector.

 

Pseudo-kalibratie – gok- en giswerk

Een echte kalibratie is altijd individueel en je hebt er de juiste techniek en apparatuur voor nodig. Toch weerhoudt dit een aantal minder betrouwbare partijen er niet van om snelle oplossingen en slimme ‘kalibraties’ aan te bieden, tegen een forse prijs! Maar dan betaal je eigenlijk voor iets wat je zelf ook binnen vijf minuten kunt doen.

Alle TV’s zijn namelijk anders – ook als ze van hetzelfde merk, model en dezelfde jaargang zijn. Het productieproces zelf zorgt namelijk altijd voor kleine verschillen. Tegelijkertijd zijn de TV-fabrikanten intussen slim en ervaren genoeg om de perfecte basisinstellingen heel behoorlijk te benaderen met Film Mode, zoals we hierboven al schreven. Dit betekent dat je:

  • niet de optimale instellingen van één TV kunt uitmeten en kunt verwachten dat je een optimaal resultaat krijgt als je diezelfde waarden invoert in een ander exemplaar van dezelfde serie. Deze procedure wordt door sommigen wel bestempeld als ‘kalibratie’, maar dat is het niet. Het is eigenlijk niets meer dan gok- en giswerk.
  • door alle kleine verschillen tussen TV’s en door het licht in je TV-kamer zelfs het risico loopt dat het pseudo-gekalibreerde beeld slechter is dan de Film Mode-instellingen van de fabrikant. Zonde van het geld dus!

 

Ga voor gratis, of ga all-in

Bij HiFi Klubben hoef je niet te betalen voor onprofessionele kalibratie-instellingen. Als je een gewone gebruiker bent, raden we je daarom ook aan om de TV in te stellen op Film Mode (of iets dergelijks) en te genieten van het feit dat je binnen 5 minuten 95% van het perfecte beeld hebt ingesteld – zonder dat het ook maar een cent kost.

En als je echt alleen voor perfectie gaat, adviseren we je om contact op te nemen met een professionele TV-technicus en een echte kalibratie te laten uitvoeren. Dan weet je zeker dat je beeld helemaal perfect is. En soms is dat de moeite (en het geld) dubbel en dwars waard!

Beter TV-beeld binnen vijf minuten

 

 

Beter beeld op je TV – helemaal gratis

Door een paar eenvoudige instellingen te veranderen, heb je binnen vijf minuten veel beter beeld op je TV.
Hier bekijken

 

Zo krijg je perfect geluid uit je TV

De geïntegreerde luidsprekertjes van je TV klinken niet echt fantastisch. Wij laten je zien hoe het beter kan.
Hier bekijken

 

Je TV plaatsen zoals jij dat wilt

Op een TV-meubel, aan de wand, in een kast of op de vloer? Waar je je TV ook wilt plaatsen, wij hebben de perfecte oplossing.
Hier bekijken

 

LED – QLED – OLED

Drie verschillende soorten TV’s – welke is het beste? Wij helpen je om de perfecte TV te vinden.
Hier bekijken