Skip to content

LED vs. OLED

Tijd voor weer een nieuwe TV-technologie!

De technologie achter onze televisies ontwikkelt zich in een razend tempo. Dit gebeurt helaas – en ironisch genoeg – niet om de beeldkwaliteit zoveel mogelijk te verbeteren, maar om zoveel mogelijk nieuwe televisies te kunnen verkopen. Voorbeelden hiervan zijn 3D, Curved-TV, ultra-super-mega-mindy-Hertz, Smart TV's (die nu eindelijk echt smart beginnen te worden) en andere flitsende technologieën. Maar goed, deze onstuitbare vernieuwings- of verkoopdrang heeft één heel positieve bijwerking voor ons als consumenten. Soms wordt er namelijk echt iets geniaals ontdekt – zoals de flatscreens van de jaren 2000, de introductie van digitale televisie en nog het een en ander.

Als je op dit moment een TV wilt kopen, moet je jezelf afvragen voor welke basistechnologie je kiest: LED of OLED?

LED vs. OLED

Een paar jaar geleden stond je voor de keuze tussen lichtdiodes/LED (ook wel LCD genoemd) en plasma-TV's. Inmiddels zijn plasma-TV's bijna net zo zeldzaam als dinosaurussen, maar er heeft zich een nieuwe concurrent aangemeld: OLED (Organic LED). Het grootste verschil tussen deze twee technologieën zit hem in de manier waarop het beeldscherm het licht opwekt dat nodig is voor de beeldweergave.

- Bij LED-technologie zit er een LED-lichtbron direct achter of langs de rand van het beeldpaneel (Edge-LED). Het grootste probleem van deze technologie is dat het onmogelijk is om het licht van elke schermpixel afzonderlijk uit te schakelen, omdat één LED meerdere pixels tegelijkertijd verlicht.
- Bij OLED wordt het licht in de pixels zelf geproduceerd, waardoor deze technologie een veel betere zwartweergave en dus ook contrastwerking heeft dan LED. Daarbij zijn deze lichtbronnen ook nog eens een stuk kleiner, waardoor de beeldschermen nog platter kunnen worden.

Maar waarom stappen niet alle TV-fabrikanten dan meteen over op deze nieuwe technologie?

Wat moet je kiezen?

Er is een heel goede reden voor dat OLED nog steeds niet overtuigend LED heeft weten te verslaan. Beide technologieën hebben namelijk hun voor- en nadelen, en het is dus allesbehalve duidelijk voor welke technologie je het beste kunt kiezen. Als je het Hi-Fi Klubben vraagt, dan levert LED nog steeds de beste prijs-kwaliteitverhouding. Maar dat kan snel veranderen, want inmiddels is OLED uitgegroeid tot een serieuze concurrent van LED. Daarom biedt Hi-Fi Klubben nu ook OLED-TV's aan – maar dat betekent niet dat wij vinden dat de ene technologie beter is dan de andere. Of zoals een beroemde filosoof ooit zei: elk nadeel heb z'n voordeel. Hieronder volgt een kort overzicht:

 

LED

OLED

Winnaar

Status

Bewezen technologie

Nieuwe en nog steeds gedeeltelijk onbewezen technologie

LED

Schermafmetingen

Alle formaten

Beperkt – alleen 55” en groter

LED

Zwartweergave

< 0,02 nits met de allerbeste Edge-LED

0,0 nits - zwart is ECHT zwart

OLED

Licht

>1000 nits met de allerbeste schermen

Ongeveer 600 nits

LED

Dikte

Edge-LED, meestal platter dan 5 cm

Nog platter. Het beeldpaneel zelf kan zo dun worden als een vel papier.

OLED

Kijkhoek

Varieert, afhankelijk van het paneeltype

In theorie perfect

OLED

Contrastverhouding

Heel goed, maar niet perfect

In theorie ‘oneindig’

OLED

Energieverbruik

Ongeveer hetzelfde

Ongeveer hetzelfde

-

Inbranden

Speelt geen rol. Je moet dagenlang precies hetzelfde beeld op hebben staan voordat het kan inbranden.

Nog redelijk onbekend. Inbranden zou geen rol moeten spelen, maar dat is nog niet helemaal zeker.

-

Levensduur

60.000 - 100.000 uur.

Nog redelijk onbekend. LG zegt 100.000 uur, maar echte langdurige-testgegevens ontbreken nog.

-

Pixelfouten

Komen bijna niet voor.

Komen bijna niet voor, en als ze voorkomen zijn ze nagenoeg onzichtbaar.

-

Kleurweergave

Ongeveer 97% van DCIP3 (het spectrum dat tegenwoordig gebruikt wordt voor HDR-materiaal). Kan in de buurt komen van ‘REC2020’ - wat overeenkomt met de standaard van de toekomst.

Ongeveer 97% van DCIP3 (het spectrum dat tegenwoordig gebruikt wordt voor HDR-materiaal). Kan in de buurt komen van ‘REC2020’ – wat overeenkomt met de standaard van de toekomst.

-

Prijs

Alle mogelijke prijsniveaus en kwaliteit

Duurdere prijs-per-inch dan de meeste LED-modellen.

LED

Kom langs en ontdek het zelf!
Als je het aan Samsung vraagt, zullen zij je vertellen dat OLED heel waarschijnlijk een voorbijgaande trend is. Zij blijven zich dan ook richten op LED-TV's. Maar LG zegt dat OLED-schermen de toekomst hebben. Uiteindelijk weet niemand nog wie er gaat winnen, en dus kunnen wij je alleen maar informeren over de voor- en nadelen van iedere technologie. Wat we eigenlijk willen zeggen, is heel simpel: kom eens bij ons langs, dan kun je zelf zien en ervaren wat de verschillen zijn. Wij helpen je met neutraal advies, zodat jij kunt kiezen wat het beste bij jou past.

PS: LED en OLED zorgen allebei voor schitterende beelden, maar de geluidskwaliteit is vaak nogal matig. Maar dat is weer een heel ander verhaal...

Bekijk hier al onze TV’s 

We maken gebruik van koekjes, aka cookies, zodat je online kunt winkelen. We gebruiken ze ook om uit te vinden hoe onze website wordt gebruikt, zodat we onze site verder kunnen verbeteren. Door verder te gaan accepteer je deze cookies. Lees meer over cookies hier