Skip to content

Air guitar championships

Win een kickass stereoset!

Wereldkampioenschap in Finland op 28 augustus 2015

Nederlands kampioen Sita ‘The Guilty Director’ van Sante reist deze week af naar het Finse Oulu om deel te nemen aan de finale van het WK Luchtgitaar. Deze finale vindt vrijdagavond 28 augustus plaats. Er zijn deelnemers uit 15 landen, waaronder uit Japan, de Verenigde Staten, Rusland en Canada. Na een pittige voorbereiding reist een Nederlandse delegatie af naar Finland met als doel de wereldtitel luchtgitaarspelen weer naar Nederland terug te halen. In 2005 werd voor het eerst en het laatst de titel voor Nederland binnengesleept door The Destroyer. Sindsdien werden nog wel ereplaatsen behaald, een titel zat er niet meer in. ‘Ook bij air guitar gaan we voor het allerhoogste’, aldus de Nederlandse organisatie, ‘The Guity Director combineert podiumervaring met artisticiteit en weet daarnaast fantastisch contact te maken met het publiek. Humor en seriositeit zijn bij haar in mooi evenwicht. Ze is een kanshebster op de titel die op de rechte stukken aan Daphne Schippers en in de bochten aan Max Verstappen doet denken’. Kampioenen Air Guitar zijn internationaal gevraagd en treden wereldwijd op, in films, op (theater)podia en in reclames.

SUCCES SITA!

 

 

 

Jurystatuut NK Air Guitar

 1. De jury bestaat bij voorronden uit minimaal drie en maximaal vijf leden. Er is een voorzitter die bij gelijke stemmen de doorslag geeft.
 2. De jury bestaat bij de finale uit minimaal drie en maximaal vijf leden. Er is een voorzitter die bij gelijke stemmen de doorslag geeft.
 3. Alle juryleden mogen beoordelen op basis van eigen smaak en voorkeuren.
 4. Er wordt gescoord van 0 tot 10 voor beide rondes, de vrije en de verplichte ronde. De cijfers worden opgeteld en samengevoegd om tot een totaalscore te komen.
 5. De jury wijst iedere voorronde een winnaar aan, die per definitie naar de finale gaat. Ook de nummers 2 en 3 van een voorronde kunnen bij getoonde geschiktheid direct worden toegelaten tot de finale. Het staat de jury vrij wildcards te verstrekken voor de nummers 4 en 5, waaruit een selectie gemaakt kan worden bij de uiteindelijke vaststelling van de startlijst voor de finale.
 6. De winnaar van de vorige editie van een NK is direct geplaatst voor de finale van een volgend jaar. Alle andere deelnemers komen voort uit de voorrondes en dienen daar te hebben gespeeld.
 7. Over de uitslag wordt niet gecorrespondeerd. Deelnemers doen mee voor eigen risico en dienen de uitslag met enige luchtigheid te kunnen accepteren.
 8. Er wordt altijd gestreefd naar een jurysamenstelling die divers is en breed georiënteerd, dus gitaristen, kunstenaars, muziekliefhebbers, voormalig deelnemers NK Air Guitar, sponsors et cetera.
 9. Er wordt gejureerd door te kijken naar de volgende elementen: artisticiteit, creativiteit, luchtigheid, technische vaardigheden, contact met het publiek / air factor, kansen op wereldtitel.
 10. Mochten zich te weinig deelnemers hebben geplaatst om een succesvolle finale te kunnen organiseren (min. 10) dan en alleen dan staat het de organisatie vrij wildcards te verstrekken aan personen die niet hebben meegedaan aan de voorronden.
 11. Juryleden dienen onafhankelijk te zijn.
 12. Alle inwoners van Nederland mogen deelnemen aan de voorronden, waar deze ook plaatsvinden.